Hendrika, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Hendrika uit Den Helder

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Oppas-oma

Eén van hen is de 57-jarige Hendrika. Hendrika woont samen met haar man Willem en jongste zoon Joris. Ze hebben nog 2 zoons, Sander en Marijn, maar die zijn reeds uitgevlogen. Sinds 2,5 jaar is Hendrika oma van 3 kleinkinderen. Hendrika past regelmatig op en kijkt daar altijd naar uit.

Ataxie van Friedreich

Op haar 35e, in 1998, krijgt Hendrika de diagnose Ataxie van Friedreich (AvF). Dit is een zeldzame, erfelijke aandoening die het zenuwstelsel beschadigt. AvF veroorzaakt geen karakter- of gedragsveranderingen. Ook tast de ziekte het verstand niet aan. Wel tast het onder andere de spieren aan waardoor lopen en bewegen moeilijk wordt. Ook de spraak kan worden aangetast. In de afgelopen jaren is Hendrika behoorlijk achteruit gegaan. Haar spierkracht verdwijnt langzaam waardoor alles langzamer gaat: typen, lopen, de vaatwasser uitruimen, maar ook haar reactievermogen is nu trager. Ook heeft ze een evenwichts- en een coördinatiestoornis waardoor de kans om te vallen groot is.

Solliciteren

Tot 2005 heeft Hendrika gewoon gewerkt. Aan het werk kom en lukt de jaren daarna eigenlijk niet meer. En te bedenken dat zij gemiddeld 4 sollicitatiebrieven per maand schrijft, maar tot een baan heeft het tot op heden nog niet geleid.

Nutteloos

Hendrika voelt zich nutteloos zonder werk. Na haar laatste baan, is Hendrika een beetje in een gat gevallen. Ze gaat op pad met vriendinnen en doet regelmatig leuke dingen, maar ze mist het contact met andere mensen. Ze wil graag meer onder de mensen komen en een goede besteding van de dag vinden. Hendrika wil niets liever dan werken, want werken is altijd haar grote passie geweest. Fysiek gaat Hendrika misschien achteruit, maar ze mankeert niets aan haar hoofd. Maar het zijn vooral de donkere wintermaanden die haar zwaar vallen.

Hendrika, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Teun78 says:

  Hoi Hendrika,

  Ik Teun van 42 heb ook Ataxie dit hebben ze 4 jaar geleden bij mij vast gestelt.
  Ik werk gewoon 40 uur per week maar ik merk wel dat ik inlever.
  Maar ik blijf altijd positief en geniet van het leven maar dat is niet makkelijk.
  Maar want bent u een mooi mens jammer dat ik zo verweg woon, ik woon in het
  zuiden maar ik graag contact met u.
  Groetjes Teun

  Veel succes in de toekomst

  Snipsnap says:

  Lieve Hendrika,

  Ja sorry hoor dat wij Lieve Hendrika zeggen.
  Maar zo voelt het wel voor ons, het leven vast soms niet echt mee he.
  En dat is te begrijpen, zeker in de winter, ook mijn man heeft veel last van die sombere dagen in de winter.
  Maar jouw vrolijkheid doet de zon schijnen in elke huiskamer die NIET ZONDER ONS heeft aanstaan.
  Wat een geweldig mooi mens ben jij!!
  We wensen jou en jouw gezin een geweldige toekomst toe.

  Een hele dikke knuffel van ons.

  hvdveer says:

  Ik lees deze reacties nu pas, wat ontzettend lief!