WOZ-inflatie

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles verbaasd zich over de WOZ-waarde van haar huis.

Bijna 90.000 euro meer waard

Het is weer WOZ-tijd. Net als alle huiseigenaren kreeg ook ik eind februari de WOZ-beschikking voor 2018 in de bus. WOZ is de wet waardering onroerende zaken, daarmee wordt de waarde van woningen bepaald. Omdat we er bij Meldpunt een uitzending over maakten (15 maart), waarin duidelijk werd dat veel woningen een te hoge WOZ-waarde hebben, ben ik zelf ook maar eens goed gaan kijken. Dat kan heel eenvoudig op de website WOZ-waardeloket.nl. En wat blijkt, de WOZ-waarde van mijn woning is met maar liefst 86.000 euro omhoog gegaan. In een jaar tijd. Dat is wel heel erg veel, zelfs ondanks de stijging van de huizenprijzen.

Bezwaar maken

Onmiddellijk onderzoek ik bij het waardeloket de WOZ-waarde van de huizen van mijn buren; dat gaat heel eenvoudig, met één muisklik. Die WOZ-waarde ligt fors lager dan mijn woning, terwijl ze vergelijkbaar zijn. Een te hoge WOZ-waarde van mijn woning wil ik niet, want dan betaal je uiteindelijk hogere gemeentelijke heffingen, zoals de onroerend zaak belasting (OZB), waterschapsbelasting en ook meer inkomensbelasting. Kortom; ik ga bezwaar maken tegen deze WOZ-beschikking van de gemeente.

Veel minder waard

Met behulp van het bureau Eerlijke WOZ, die ook in onze uitzending te gast was. Na de uitzending zijn we achter de computer gaan zitten en hebben we gekeken wat nu de werkelijke WOZ-waarde is van mijn woning. Ik viel bijna van mijn stoel, want die is ruim 127.000 euro lager dan wat de gemeente mij voorschotelt. En dat scheelt mij 500 tot 700 euro per jaar. Als ik uiteindelijk gelijk krijg natuurlijk. U kunt ook bezwaar aantekenen tegen uw WOZ-waarde, uiterlijk tot 11 april 2019. Meer informatie kunt u vinden op de website Maxmeldpunt.nl. Daar kunt u ook de uitzending van Meldpunt terugkijken. Laat me weten of u succes heeft. Wordt vervolgd!

Meldpunt, elke vrijdag om 19.0 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  De WOZ waarde van woningen, is de nieuwe melkkoe van de (Gemeentelijke) overheid. En vergelijken met de buren heeft nauwelijks zin, die hebben ook een te hoge waardebepaling. Ook is de economische waarde veel te hoog, door de gekte op de huizenmarkt. Gestimuleerd door de lage hypotheekrente. En die gekte komt weer doordat er te weinig woningen gebouwd worden, geheel volgens overheidsbeleid. Vervolgens wordt de prijs van bouwgrond weer abnormaal hoog. En veel bouwgrond is niet meer beschikbaar, omdat ons overbevolkte landje niet groter wil groeien. En met al deze gegevens kunnen we stellen, dat er al lang sprake is van een onnatuurlijke ongezonde en overspannen situatie, evenals met veel ander zaken, zoals: een totaal verziekt onderwijs systeem, een verziekt gezondheidssysteem, een verziekt zorgstelsel, verziekt openbaar vervoer, verziekt natuurbeheer, verziekte waterhuishouding, verziekt energiesysteem, en vooral een verziekt politiek bestel, en vul zelf nog maar meer onderwerpen in. Er zijn er voldoende. Kortom ons landje is naar de knoppen. …

 2. Help says:

  Bij ons in Haelen is de WOZ-waarde fors verhoogd. Op ons huis van € 127.000 naar € 171.000; dat is 34%.
  Alle acht woningen in onze straat zijn onwijs verhoogd.
  Controleer onze straat maar: Hazelaar 1 t/m Hazelaar 8.
  We hebben door Previcus hiertegen laten protesteren en zij zullen proberen het bedrag te laten verlagen.
  Goed, dat u deze zaak aan de kaak stelt.