Airmiles

Wissel uw Air Miles op tijd in!

Per 1 november vervallen alle Air Miles die u 5 jaar geleden of daarvoor nog heeft gekregen. Het is dus zaak om te controleren of er op uw Air Miles-kaart nog ‘oude’ punten staan, die na 1 november waardeloos zullen worden. Op dit moment zijn er in totaal nog 2,9 miljard Air Miles te besteden uit die tijd.

In oktober 2013 kwam er een einde aan het onbeperkt geldig zijn van de Air Miles. Loyalty Management Netherlands, de uitvoerder van de Air Miles, kondigde aan een geldigheidsduur te introduceren. Als reden voerden ze aan dat er te veel Air Miles ‘rustende’ waren en er daardoor voor een deel geen ‘reuring’ zat in het in spaarsysteem. Eerst werd gekozen voor een vervaltermijn van 3 jaar. Na commotie werd dit aangepast naar 5 jaar.

Mag dit allemaal zomaar?

Ja, dat mag. Het blijft een spaarsysteem waarvan de voorwaarden, binnen redelijke grenzen uiteraard, mogen wijzigen. Air Miles heeft in 2013 uitgebreid gecommuniceerd hierover. Ze hebben mensen ook diverse malen rechtstreeks benaderd om ze te melden dat ze hun Air Miles moesten gaan opmaken. De meest recente grote actie dateert van mei dit jaar. Sindsdien zijn al meer dan 2,3 miljard ‘oude’ Air Miles ingewisseld. Afgelopen week is wederom een actie begonnen, zodat zoveel mogelijk mensen hun Air Miles nog kunnen verzilveren.

Wat kunt u ermee doen?

Op de website van Air Miles kunt u uw kaartgegevens invoeren, waarna u te zien krijgt hoeveel punten u nog heeft. Ook ziet u welke punten vervallen en welke niet. De kaart zal automatisch als eerste de punten afschrijven die het oudst zijn. Daarnaast kunt u kiezen per hoeveelheid punten wat u ervoor kunt kopen. Denk aan producten, cadeaukaarten, dagjes uit, vliegtickets en vakantiehuisjes. Punten besteden kan onder andere bij de bedrijven waar u de punten heeft gespaard, zoals Albert Heijn, Shell, Praxis, Etos, Essent en bol.com. Kijk voor een volledig overzicht op de site van Air Miles. Veel mensen kiezen echter sinds mei ook voor de mogelijkheid om hun punten te schenken aan de geselecteerde goede doelen. Dat zijn onder andere het Nationaal Fonds Kinderhulp, Warchild, Stichting AAP en Justdiggit. Sinds eind augustus is het aantal gedoneerde Air Miles meer dan vertienvoudigd; van 600.000 Air Miles per week naar 8 miljoen Air Miles per week.

Vervallen punten ook doneren?

Op 1 november vervallen de punten. We hebben Air Miles gevraagd of ze die punten niet zelf óók kunnen doneren aan goede doelen. Ze wisten niet of dat juridisch en technisch kon, maar ze zouden het intern bespreken. Ons lijkt: waar een wil is, is een weg. Het zou een mooie geste zijn naar iedereen die het toch een klein beetje vervelend vindt dat de voorwaarden zijn veranderd.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie