luchtjes

Vieze luchtjes

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles duigt zich over vieze luchtjes.

Geuroverlast

In ons klein land met 17 miljoen inwoners ervaren we soms overlast van (vieze) luchtjes. We hebben de zomer met barbecueluchtjes in de tuin achter ons gelaten. Maar de winter met de rook en geur van de open haard staat weer voor de deur. De redactie van Meldpunt ontvangt veel klachten van mensen die overlast ervaren van de rook van de open haard van hun buren.

Meer uitstoot dan langs de A12

Bovendien is er steeds meer discussie of het stoken van een open haard niet heel slecht is, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dit houdt veel mensen bezig en daarom besteedden wij er vorig seizoen aandacht aan in een aflevering van Meldpunt. Daarvoor kwam een deskundige bij mijn eigen open haard in de woonkamer meten. En wat bleek: de uitstoot van schadelijke gassen was in mijn huiskamer hoger dan wat de deskundige even daarvoor had gemeten langs rijksweg A12 bij Zoetermeer.

Geen haard meer aan

Ik was in shock en heb mijn open haard daarna bijna niet meer gestookt. Elke keer als ik er zin in had, zag ik die meters op dat kastje van de deskundige weer uitslaan en moest ik denken aan zijn mededeling dat er in mijn woonkamer eigenlijk een smogalarm was. Behalve de uitstoot in woonkamers vinden mensen het dus buiten ook enorm stinken, met soms burenruzies tot gevolg. En met de winter voor de deur zullen de klachten weer toenemen. En ik, ik twijfel of ik mijn open haard weer zal aansteken. Ervaart u klachten van de open haard of vindt u het allemaal onzin, discussieer mee op ons forum of deel uw standpunt via meldpunt@omroepmax.nl.

Meldpunt, elke vrijdag rond 19.20 op NPO 2.

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik heb al jaren lang Astma. Ik was en ben overtuigd dat mijn klachten ontstaan zijn / veroorzaakt worden door luchtvervuiling. Deze zomer werden mijn bange vermoedens bewaarheid. Doordat het vliegverkeer drastisch minder werd en er minder scheepvaart op de Noordzee was en zelfs het vrachtverkeer verminderde ook de energiecentrales minder te stookten omdat de industrie kalmer aan deed, waren mijn longklachten veel minder. Ik heb weer lucht, ik kan weer ademen. Onze aarde (mijn en jouw leefomgeving) wordt naar de kloten geholpen door de geldwolven, die roofbouw plegen, ten kosten van alles en iedereen.