Vakantiestress

Vakantiestress: de nieuwe liefde van onze dochter

Jarenlang hebben ze hard gewerkt voor hun huisje in Frankrijk en nooit konden ze er langer dan af en toe een weekje van genieten. Maar nu ze allebei met pensioen zijn, willen ze de hele zomer in Frankrijk doorbrengen. Saartje, hun enige dochter van 26 jaar, komt ook 3 weken in juli. Ze gaan lekker lezen en veel samen wandelen, koken en eten.

Wildvreemd gezin

In de lente blijkt Saartje verliefd. “Ik ken hem al jaren van mijn werk,” bekent ze haar moeder tijdens een moeder-dochter etentje. “En tijdens een personeelsuitje sloeg de vlam plotseling over. Pim is zo’n lieve man… en een hele lieve vader. Hij heeft 3 dochtertjes: één van 8 en een tweeling van 6.” Margriet besluit nog even haar mond te houden tegenover haar man. De nieuwe liefde van hun dochter blijkt nog maar net weg bij zijn echtgenote – de echtscheiding is nog niet eens uitgesproken. Misschien bloedt het allemaal wel dood. Half juni begint Sara plotseling weer over de vakantie in Frankrijk. “Het lijkt me leuk als Pim meekomt, met zijn dochtertjes. Ze zijn schatjes, alle 3. Hij woont ondertussen alleen en hij deelt het ouderschap met zijn ex. Het zou een leuke manier zijn om jullie kleinkinderen alvast een beetje te leren kennen.” “Wij hebben geen kleinkinderen,” fulmineert vader tegen zijn dochter. “Ik wil niks met hen of met hun vader te maken te hebben!” De daaropvolgende weken probeert moeder te bemiddelen tussen haar man en Saartje, maar ze vangt keer op keer bot. De tegenstellingen verharden zich zelfs. Saartje dreigt alleen nog te komen als Pim en zijn kinderen ook welkom zijn. Ze verwijt haar ouders dat ze proberen een wig tussen haar en Pim te drijven. Vader blijft echter weigeren om zijn huis en zijn vakantie te delen met een ‘wildvreemd’ gezin. Hij volhardt in zijn standpunt, zelfs als moeder hem smeekt naar een compromis te zoeken, omdat ze bang is anders hun dochter kwijt te raken.

Compromis

“Als jij je dochter niet wilt ontvangen, ga ik níet mee naar Frankrijk.” Dat zijn zo ongeveer de laatste woorden van moeder, net vóórdat ze met een acute hernia in het ziekenhuis wordt opgenomen. Omdat een zenuwbaan is afgekneld, wordt ze direct geopereerd. De middag na de operatie zit Saartje aan bed, samen met Pim. Hij blijkt een aardige, gevoelige man. Als het onderwerp vakantie aan de orde komt, blijkt hij niets te weten van de crisis. “Saartje zei dat we van harte welkom waren…,” stamelt hij, als hij doorkrijgt dat hij een rol speelt in het familiedrama. Hij stelt voor om in de buurt van de ouders van het vakantiehuis van de ouders een gîte te huren met zijn kinderen. Ongemerkt redt een ‘vreemde’ de situatie. Pim komt met het compromis dat een woedende vader en een dochter die haar hakken in het zand heeft gezet, niet konden bedenken. Als vader hoort hoe het probleem is opgelost, staat hij meteen positiever tegenover de nieuwe vriend van zijn dochter. Ze spreken af dat Saartje en Pim vóór de vakantie een paar keer samen langskomen, zodat ze alvast een beetje aan elkaar kunnen wennen. Omdat Saartje haar liefde niet meer hoeft te verdedigen, durft ze nu ook haar twijfels en zorgen bij haar ouders te uiten. Aanvankelijk leek het of ze zielsgelukkig was met de 3 kinderen die ze cadeau krijgt bij haar nieuwe geliefde. Nu vertrouwt ze haar moeder toe dat ze het ook allemaal heel spannend en moeilijk vindt.

Steun

Ouders die belangrijke keuzes van hun kinderen niet accepteren, raken hun kinderen kwijt. Saartje begreep meteen dat een relatie met een gescheiden vader niet gemakkelijk is. Ze hunkerde naar de goedkeuring en de steun van haar ouders. Ze wilde haar nieuwe liefde en alle vragen daaromheen met hen delen. Maar in die eerste maanden moest ze haar keuze tegenover hen verdedigen. In plaats van steun, kreeg ze er een probleem bij. Als de vakantie in Frankrijk goed verloopt, zal dat voor iedereen winst zijn wat de toekomst ook zal brengen.

Geef een reactie