testuitslag

Testuitslag te laat: streep door vakantie

Tot half januari 2021 zijn de vakantieplannen naar het buitenland flink beperkt. Mocht er tussentijds iets wijzigen, heeft u na januari toch vakantieplannen of moet u een noodzakelijke reis maken naar het buitenland? Let dan op alle voorwaarden die het land stelt waar u naartoe wilt. Een coronatest maakt daar steeds vaker onderdeel van uit.

Nena Bakker en Loes Rijpma zouden naar het Griekse eiland Santorini gaan. Daarvoor was een recente negatieve coronatestuitslag nodig. Zij lieten de test afnemen bij Het Huisartslab. Op de site van dit bedrijf stonden instructies binnen welke termijn ze de test moesten aanvragen om op tijd de uitslag te hebben zodat ze op vakantie konden. Ze volgden exact de instructies op, voldeden aan alle voorwaarden, maar kregen de testuitslag niet op tijd. Ze gingen nog naar het vliegveld in de hoop dat de uitslag nog binnen zou komen, maar helaas. Los van het feit dat ze graag op reis wilden, waren ze nu ook nog eens een dikke 1.300 euro kwijt aan de kosten van de reis. Nena en Loes waren niet de enigen. Er klaagden veel mensen bij ons dat ze hun reis hadden gemist door het tekortschieten van Het Huisartslab.

Geen voorbehoud gemaakt

Het Huisartslab is eigenlijk een testlaboratorium en niet gewend is om met consumentenovereenkomsten te werken. Er stond op dat moment op de site geen disclaimer, dus geen voorbehoud dat ze de testuitslag niet op tijd garanderen. Heel ver weggestopt, op een plek waar de gemiddelde consument niet komt, stond er wel een opmerking over. Maar niet helder en duidelijk gecommuniceerd, zoals dat bij consumentenovereenkomsten mag worden verwacht. Overal werd de indruk gewekt dat als je alles goed deed, je op tijd weg kon. Wij denken dus, en met ons verschillende deskundigen die we mee hebben laten kijken, dat de gedupeerden niet alleen recht hebben op de vergoeding van de test, maar ook op de gevolgschade.

Het Huisartslab is het daar niet mee eens en gaat niemand compenseren. Inmiddels is een advocaat bezig met een soortgelijke zaak. Zij maakt op dit moment de dagvaarding. Als die zaak bij de rechter is geweest, kunnen anderen met die uitspraak in de hand weer aankloppen bij Het Huisartslab.
Is u dit ook overkomen? Dit kunt u doen:

  • Stel Het Huisartslab per aangetekende brief aansprakelijk en vraag uw geld terug.
  • Check wel van tevoren goed of u op tijd de test heeft aangevraagd. Heeft u dat niet gedaan, dan is het uw eigen schuld en kunt u ze niet aansprakelijk stellen.
  • Het Huisartslab heeft geleerd van zijn fouten; inmiddels is de disclaimer toegevoegd op hun site.
  • Moet u nog op reis? Vergelijk goed welk bedrijf u wat te bieden heeft. Inmiddels zullen ze allemaal voorbehouden communiceren. Weet dus dat u dan het risico loopt dat u niet op reis kunt bij het uitblijven van de testuitslag.
  • Kijk sowieso goed welke test nodig is voor welk land.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie