Parkinson-gif, Roundup

Ted van Essen: “sommige bestrijdingsmiddelen zijn Parkinson-gif”

2 op de 1000 mensen heeft de ziekte van Parkinson. Een Parkinsonpatiënt heeft last van trillen, traag bewegen of stijve spieren. Dan gaan eenvoudige handelingen niet meer automatisch. Opstaan uit een stoel of bed, een dopje op een tube doen, een overhemd dichtknopen of veters strikken, worden dan steeds lastiger.

Trillen

Het rijtje symptomen van Parkinson is veel langer: reukverlies, moeite met slapen, kleiner handschrift, zachte of lage stem, last van verstopping, maskergelaat, voorovergebogen houding, last van duizeligheid of flauwvallen. Sommige Parkinsonpatiënten hebben geheugenverlies, moeilijkheden met multitasking of concentratieproblemen. Dat varieert van milde verschijnselen tot Parkinson-dementie.

Dopamine

Bij de ziekte van Parkinson sterven er langzaam steeds meer hersencellen. Dit zijn de cellen die dopamine maken. Hierdoor is er minder van die stof in de hersenen. Pas als 70 procent van die cellen kapot zijn, merk je de verschijnselen. Dan kan je medicijnen nemen die de hoeveelheid dopamine in de hersenen verhogen. Dat innemen komt nogal nauw en de bijwerkingen zijn vaak vervelend. En de ziekte geneest er niet door. Alleen de verschijnselen worden door die medicijnen wat minder.

Gif

De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor. Het vermoeden is dat bestrijdingsmiddelen een belangrijke oorzaak zijn. De discussie gaat vooral over het gebruik van middelen om onkruid te verdelgen. Een bekend merk is Roundup. De werkzame stof heet glyfosaat. Sommige mensen gebruiken dat tegen onkruid tussen stoeptegels. De landbouw spuit er hele weilanden mee dood. Het grasland kan daarna weer ingezaaid worden, maar de insecten hebben dan al het loodje gelegd. Particulieren mogen het niet meer gebruiken.

Wijngaarden

Het kan het zijn dat je al heel lang met die bestrijdingsmiddelen hebt gewerkt, maar pas op latere leeftijd ziek wordt. En dan is het moeilijk om dat verband met bestrijdingsmiddelen te leggen. Frankrijk erkent de ziekte van Parkinson al als een beroepsziekte, vooral in de wijnteelt. Veel wijnboeren gebruiken het gif al jaren. Eigenlijk is alleen biologische wijn er nog vrij van. Maar helaas zit het bij iedereen al in het bloed: bij 99 procent van alle mensen kun je in de urine glyfosaat aantonen.

Epidemie

Vorige week was ik te gast op het Nationale Parkinson Diner. Jeroen Pauw ondervroeg daar een aantal mensen over hun ziekte. De Parkinson-professor Bas Bloem strijdt al jaren om die bestrijdingsmiddelen te laten verbieden. Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport, beloofde dat zij met de minister van Landbouw zou overleggen om een verbod erdoor te krijgen. Hopelijk kunnen we de epidemie van Parkinson nog indammen. Eerst zien en dan geloven.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    valerie3 says:

    De app btmb deze heb ik op al mijn producten toegepast, ongelooflijk overal zit plastic prijs maakt niet uit overal dus plastic wat je op je gezicht. Lijf smeert. We worden zo vergiftigd. Als je naar een tuincentrum gaat kom je tw ziek terug van alle bestrijdingsmiddelen.
    Zolang de overheid hier geen maatregelen onderneemt zal parkingson, dementie hand over hand toenemen

    Justme58 says:

    Dit is al zo lang bekend maar er wordt gewoon niets aan gedaan. Ook dit jaar zullen we de gele en oranje akkers zien omdat ze volgespoten zijn met glyfosaat. En ook vandaag weer zag ik de tractoren met grote zij-armen hun gif over de gewassen spuiten. Ze gaan hier niets aan doen vrees ik. Praten erover heeft geen zin meer, praatjes vullen geen gaatjes.
    En het kan anders, want de boer naast een camping waar wij verblijven is al een poosje overgestapt op biologische landbouw, en zijn gewassen staan er in de zomer net zo mooi bij als die van de andere boeren in de omgeving die gewoon gif spuiten.
    Maar waar geen wil is, is geen weg. En die wil is er niet bij deze overheid, die komt pas als het te laat is.