Parkinson

Wordt de wachttijd voor een Parkinsonoperatie korter?

Mensen met de ziekte van Parkinson moeten soms wel 2 jaar wachten voordat zij geopereerd kunnen worden. Hier lijkt verandering in te komen door een nieuw operatie-instrument dat is ontwikkeld door Marc Janssen aan de Technische Universiteit (TU) van Eindhoven. 

Lange wachtlijst

Een veelvoorkomende symptoom van de ziekte van Parkinson zijn trillende en bevende ledematen. Dit beïnvloed de kwaliteit van leven van de patiënt en daarom kan een arts besluiten tot een operatie om de klachten te verminderen. Alleen, voordat deze operatie uitgevoerd kan worden, moet iemand soms wel 2 jaar wachten. Dit komt omdat de kans op succes het grootste is als echte topspecialist de operatie uitvoert, en daar zijn er niet veel van.

Door meer artsen uitvoerbaar

Door het operatie-instrument dat is ontwikkeld door Janssen, kunnen ook minder ervaren hersenchirurgen de operatie uitvoeren. Dit omdat het apparaat veel geavanceerder en preciezer is dan het huidige materiaal. Ook hoeft de patiënt niet meer wakker te blijven bij de ingreep, wat nu nog wel het geval is. Op 25 juni 2018 promoveert Marc Janssen op dit onderwerp aan de TU in Eindhoven en vermoedelijk wordt het apparaat daarna op de markt gebracht.

Wat gebeurt er tijdens een operatie?

Bij de ziekte van Parkinson kan het trillen en beven tegengegaan worden door zogenoemde diepbreinstimulatie (DBS) toe te passen. Hierbij worden op bepaalde plekken in het brein kleine elektronen geplaatst die verbonden zijn aan een pacemaker die impulsen afgeeft om het trillen en beven tegen te gaan. Deze operatiemethode wordt al toegepast sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. De operatietechniek is sindsdien hetzelfde gebleven.

(Bron: ANP, TU Eindhoven)

Geef een reactie