Longontsteking

Ted van Essen: ‘Longontsteking in China, moeten we ons zorgen maken?’

Sinds de start van de coronapandemie is de belangstelling voor luchtweginfecties toegenomen. Voor griep (influenza) was dat al jaren zo. Wereldwijd houdt de Wereldgezondheidsorganisatie bij hoeveel griep er voorkomt en welke virusvariant de overhand heeft. Dat is nodig om halfjaarlijks het griepvaccin bij te stellen, maar ook om goed voorbereid te zijn op grote epidemieën. Maar ook voor andere luchtweginfecties zoals longontsteking is veel belangstelling. Zeker nu het in China oplaait. Moeten we ons zorgen maken? 

Meer ziekenhuisopnames door RS-virus

Iedereen begrijpt sinds Covid-19 hoe belangrijk het is om bij te houden welk virus rondgaat en welke verschijnselen optreden. Toen er nog geen weerstand tegen SARS-Cov-2 bestond, leidde dat tot maatregelen als afstand houden, mondkapjes en lockdowns. Maar ook voor andere virussen is het belangrijk om te weten hoeveel patiënten er last van hebben.

Vorige week bleek dat het RS-virus weer tot veel ziekenhuisopnames bij kleine kinderen leidt. De kinderafdelingen van ziekenhuizen liggen vol en helaas soms ook de kinder-IC’s. Er zit een vaccin aan te komen dat de RS-ziekte bij kinderen kan voorkomen. Omdat vooral heel jonge baby’s erg ziek kunnen worden, is vaccineren van de aanstaande moeder de beste preventie. De Gezondheidsraad gaat daar begin 2024 advies over uitbrengen. Trouwens, ook ouderen kunnen behoorlijk ziek worden van het RS-virus en ook voor hen is een vaccin gemaakt.

Toename gevallen longontsteking, ‘walking pneumonia’, in China

Ook in China, of misschien juist daar, wordt bijgehouden welke luchtweginfecties optreden. Internationale media rapporteren dat in Beijing en Liaoning de ziekenhuizen vol liggen met kinderen met een longontsteking. Tot nog toe is onduidelijk welk virus of bacterie de ontsteking veroorzaakt. De zieke kinderen hoesten niet. Het wordt wel een ‘walking pneumonia’ genoemd, omdat patiënten soms niet eens bedlegerig zijn. De kinderen hebben wel koorts en afwijkingen op de röntgenfoto. Er zijn weinig volwassenen aangedaan.

Mycoplasma

In Nederland houdt het Nivel bij welke diagnoses er bij huisartsen worden gesteld. Ook in Nederland zijn er veel kinderen met longontsteking, maar dat leidde nog niet tot zoveel ziekenhuisopnames. In september op de 50-PlusBeurs vertelde een MAX-vrijwilliger mij over haar 3 kleinkinderen uit 1 gezin met longontsteking. Het duurde weken voordat bleek dat een mycoplasma bacterie de oorzaak was. Zij zelf werd later ook ziek daardoor. Gelukkig zijn er wel werkzame antibiotica tegen die zogenaamde Mycoplasma pneumoniae. Misschien is die bacterie ook wel de oorzaak van de vele longontstekingen in China.

Verminderde weestand door de lockdown

De uiterst strenge lockdown in China tijdens de coronapandemie is een mogelijke verklaring voor deze onverwachte toename van luchtweginfecties en aantal longontstekingen bij kinderen. Doordat men in huis bleef verspreidde het coronavirus zich niet, maar ook andere luchtwegvirussen bleven weg. Kinderen zijn in die jaren niet besmet geraakt en hebben geen weerstand opgebouwd. Volwassenen hadden wellicht al weerstand opgebouwd vóór de lockdown. Hopelijk is de oorzaak niet weer een compleet nieuw virus. Maar de herinnering aan de start van Covid-19, precies 4 jaar geleden, is wel de reden voor veel aandacht in internationale media.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie