Resto van Harte

In het kader van de Taskforce Gezond eten met ouderen kom ik op veel plekken en maak ik kennis met veel goede initiatieven op het gebied van ouderen en voeding. Op lokaal niveau wordt er in veel gemeentes gekookt mét en voor ouderen.  Soms vanuit een kerkelijk initiatief, maar regelmatig ook op persoonlijk initiatief. Geweldig om te zien hoeveel mensen zich inzetten. Een initiatief wat ik hiervoor nog niet kende en dat letterlijk en figuurlijk mijn hart gestolen heeft is Resto van Harte. Hét recept voor een betere buurt.

Buurtrestaurant

Resto van Harte is een buurtrestaurant dat voor een deel wordt gerund door professionals maar het overgrote deel drijft op de inzet van fantastische vrijwilligers. Hier kunnen jong en oud voor zeven euro en vijftig cent een driegangenmaaltijd eten met mensen uit hun eigen buurt. Ouderen én jongeren, kortom alle generaties en culturen door elkaar. Nergens wordt meer duidelijk hoe eten verbindt als hier.

Ik was geroerd door de inzet van de vrijwilligers, de passie van de professionals maar vooral ook door de mensen die er kwamen eten. Voor velen is het de enige manier om echt uit eten te gaan.  In het restaurant dat ik bezocht kwamen er al gasten meer dan anderhalf uur van te voren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Hoe het werkt? 1 of 2 avonden per week wordt een gezond en betaalbaar driegangendiner, geserveerd; meestal in een school, kantine of buurthuis met een professionele keuken. Binnen enkele uren tovert een team zo n ruimte om tot een gezellig buurtrestaurant. Onder leiding van een professionele kok worden door vrijwilligers boodschappen gedaan en geholpen met de maaltijdbereiding. Er wordt een podium voor muzikant of spreker gebouwd en tafels gedekt.

Het menu staat vast en er moet tevoren gereserveerd worden. Er wordt gekookt met verse groenten en  diervriendelijk geslacht vlees. Regelmatig staat er ook vis op het menu en wie vegetarisch is kan dat aangeven. Tussen de gangen door is er muziek of een optreden.

Bundelen van krachten

Resto Van Harte werkt samen met maatschappelijk betrokken en sociale organisaties. Ze bundelen hun krachten met sociale wijkteams, sportclubs, wijktheaters, GGD, de Voedselbank, asielzoekerscentra, moestuinen, thuiszorgorganisaties, UWV, sociaal raadslieden en woningbouwverenigingen.

Ik kan niet anders dan vol lof zijn over dit initiatief. Er zijn inmiddels  Resto van Harte’s in 22 steden van Amsterdam  tot Maastricht. Weten of  er ook 1 in uw buurt  is, of wilt u misschien zelfs wel helpen. Kijk dan op deze site www.restovanharte.nl Ik beveel het van harte aan!

Geef een reactie