reisadvies

Reisadvies lijkt toverbal: telkens een andere kleur

Telkens veranderen de kleurcodes van de reisadviezen voor de verschillende vakantielanden. Dat betekent heel veel onzekerheid voor reizigers. Helaas zal dat voorlopig nog wel even zo blijven.

Dit zijn de kleurcodes die het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert voor vakantielanden.

Groen: u mag gaan, het veiligheidsrisico is vergelijkbaar met dat in Nederland.
Geel: u kunt op reis, maar let op, er zijn veiligheidsrisico’s!
Oranje: het advies is om alleen strikt noodzakelijke reizen door te laten gaan. Het moge duidelijk zijn dat vakantie nooit noodzakelijk is.
Rood: u krijgt het advies om niet te gaan reizen, onder geen enkel beding.

Van geel naar oranje

In de afgelopen weken zijn veel gebieden die eerder geel waren verklaard, toch weer terug gekleurd naar oranje. En dat heeft gevolgen voor vertrek én voor thuiskomst. We zetten de consequenties voor u op een rijtje.

  • Heeft u een pakketreis, dan zal de reisorganisatie uw reis annuleren zodra het gebied oranje wordt. U heeft dan recht op uw geld terug, maar de reisorganisatie kan u een voucher aanbieden of een mogelijkheid tot omboeken.
  • Heeft u een los ticket geboekt, dan zal de luchtvaartmaatschappij in veel gevallen zeggen dat ze gewoon kunnen ‘leveren’ en dat u kunt gaan. Juridisch klopt dat, want u sloot een vervoersovereenkomst af met de luchtvaartmaatschappij. Dat in tegenstelling tot een pakketreisovereenkomst die heel andere regels kent. Dat vliegtuigen gewoon vliegen en dat u niet kosteloos kunt annuleren, levert wel discussie op. Bij thuiskomst uit een oranje gebied krijgt u van het RIVM het advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. We adviseren u om dat ook te doen.

Tips voor als u toch wilt gaan

Als u nog wilt boeken voor het najaar of de winter, denk dan aan het volgende.

  • Boek een pakketreis. U heeft niet alleen de garantie dat u wordt gerepatrieerd, maar u bent ook gelijk gedekt tegen een faillissement.
  • Wilt u per se toch een los ticket, boek dan een iets duurder ticket met een gratis omboekmogelijkheid. Mocht een land oranje worden, dan bent u tenminste niet al uw geld kwijt als u toch besluit om niet te gaan.
  • Betaal in een dergelijk geval altijd met een creditcard. Luchtvaartmaatschappijen hebben geen garantiefonds. Gaan ze failliet, dan staat u als laatste in de rij van schuldeisers. Het komt er dan eigenlijk op neer dat u uw geld kwijt bent. Voorlopig zal het er op het gebied van vakanties onstuimig uit blijven zien. Hou daarom de site nederlandwereldwijd.nl goed in de gaten voor de laatste reisadviezen.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Tip als U toch wilt gaan: Ga dan toch maar niet. … De consument moet zich richten op minderen. Het is toch te gek voor woorden dat zoveel mensen hun leven wagen (en dat van anderen) voor een vakantiereisje. En alle overheden brengen de vakantieverslaafden in verwarring met het toverballenadvies, alleen voor de poen. Alle overheden hebben de mond vol van CO2 vermindering. De grootste vervuilers zijn de vliegtuigen, die ook nog eens voor geluidsoverlast zorgen. Blijf verdomme eens een paar jaar thuis en pak de fiets. Kort bij huis heb je nog niet de omgeving gezien en dan moet je perse naar een gevaarlijk land, waarvan je niet eens weet waar het ligt. Een land dat je niet eens op de kaart kan aanwijzen en waarvan je niets meer ziet als het strand en de frietkraam, “Eet friet van Piet”.