parkiet

Parkiet voor pa

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles koopt een parkiet voor haar vader.

B-film

De afgelopen weken heb ik me geregeld in mijn arm geknepen of het allemaal wel echt waar was wat ik dagelijks meemaak. De coronacrisis lijkt een B-film, waarin we met z’n allen meespelen. Ik maak me veel zorgen, vooral ook over mijn 92-jarige vader Theo die nog steeds, zoals de overheid dat graag ziet, helemaal zelfstandig woont. Alleen met wat hulp van zijn kinderen lukt hem dat nog net. Hij doet het huishouden en de boodschappen nog steeds zelf.

Gewapend met keukenrol

Sinds het coronavirus rondwaart is alles anders. Mijn vader gaat niet meer naar de winkel; de enige stappen die hij zet zijn naar de postbus, beneden in zijn flat. Gewapend met een stuk keukenrol, zodat hij liftknopjes, deurklinken en de postbus beschermd met het keukenpapier durft aan te raken. Over de telefoon vertelt hij me: “Daarna was ik mijn handen met een druppel chloor. Ik heb mijn hele leven niet zo vaak mijn handen gewassen.”

Contact tot de voordeur

Toch gaan mijn zussen en ik nu amper nog op bezoek. Je bent toch bang dat je op wat voor manier dan ook de ziekte binnen brengt. Vorige week bezorgde ik hem een tas boodschappen. Die zette ik voor zijn deur. Hij pakte ze daarna van de deurmat, met een zelf gefabriceerd mondkapje op. We zwaaiden naar elkaar en toen stapte ik weer in de lift. Toch fijn om hem even te hebben gezien. Vervolgens stapte hij weer zijn huis in, de stilte in.

Nieuwe parkiet

Totdat een collega mij op een briljant idee bracht. Waarom geef je je vader geen nieuwe parkiet? Koen, de oude parkiet, was namelijk eind vorig jaar overleden. Zo gezegd, zo gedaan. Bij de vaste dierenwinkel van mijn vader heb ik een blauwe parkiet opgehaald en naar mijn vader gebracht. Als een kind zo blij was hij. Weer wat geluid in huis; een vogel die naar hem roept. Hij heeft het beestje Corona genoemd.

De vlog die ik maakte over de parkiet van mijn vader is te zien op onze website maxmeldpunt.nl. Heeft uw originele ideeën om de eenzaamheid bij ouderen te verminderen? Laat het ons weten op meldpunt@omroepmax.nl.

Meldpunt, vanaf 13 september 2019 elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie