Elles de Bruin: Overgangsklachten op de agenda

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles vertelt over haar podcast Opvliegers.

Veel reacties

Ik zit 37 jaar in dit vak en zelden zijn er zo veel reacties binnengekomen op mijn werk als op de podcast Opvliegers. Deze podcast gaat over de overgang en het leed dat vrouwen in deze periode doormaken. Het is een persoonlijke zoektocht, waarbij ik ervaringsdeskundigen spreek, huisartsen en gynaecologen. Dagelijks zitten er reacties in mijn mailbox van vrouwen die blij zijn met Opvliegers omdat ze zich, soms na jaren en soms met terugwerkende kracht, gehoord worden in hun klachten. Zo schrijft een luisteraar: “Ik heb jaren veel last ondervonden van de overgang. Nu luister ik naar uw podcast en de tranen biggelen mij over de wangen. Wat een opluchting voor mij, dat het geen aanstellerij was.” Een ander mailt: “Zo blij met de podcast over de overgang. Eindelijk wordt erover gesproken, echt geweldig.”

Op de kaart

Het lijkt erop dat ik een gevoelige snaar heb geraakt bij veel vrouwen en ook mannen, want die reageren soms ook. Zij snappen hun vrouw nu beter en dat is ook veel waard. Maar ook deskundigen weten me te vinden. Ik werd gebeld door de manager personeelszaken van een groot ziekenhuis, waar veel vrouwen werken; zij wilde de podcast gebruiken in workshops. Want 1 op de 3 vrouwen wordt ziek in de leeftijd van de overgang. Dus meer informatie kan werknemers maar ook werkgevers helpen. En dat is wat ik wilde met Opvliegers. Het onderwerp, waarover vaak lacherig wordt gedaan, op de kaart zetten. Zodat het bespreekbaar wordt. En, als ik zo onbescheiden mag zijn, ik durf wel te zeggen dat dat is gelukt!

Opvliegers in Meldpunt

Op 13 november hebben we ook in Meldpunt uitgebreid aandacht besteed aan de overgang. Deze uitzending is terug te kijken op de website van Meldpunt. De podcast Opvliegers vindt u op MAX Vandaag of op podcastpagina van NPO Radio 1.

Meldpunt, elke vrijdag rond 19.20 op NPO 2.

Geef een reactie