Oud zeer

Oud zeer en nieuwe kansen

Al 5 jaar hebben Hilde (57) en Josien (59) geen contact. Hoewel de zussen elke dag wel even aan elkaar denken, verbreekt geen van beiden de stilte. Ze laten zich leiden door angst: allebei zijn ze bang verwijten naar het hoofd geslingerd te krijgen of – erger nog – afgewezen te worden. Wat is er gebeurd dat de 2 elkaar doodzwijgen?

Huize harmonie

Als kinderen waren ze close. Na het overlijden van vader – de meisjes waren 12 en 14 – dreef het verdriet Hilde, Josien en hun moeder naar elkaar toe. Ze vormen een bijna gesloten driehoek. Jarenlang leefden ze zeer betrokken met elkaar zonder conflicten, het leek wel Huize Harmonie. Maar 7 jaar geleden, toen moeder ernstig ziek werd, kantelde het evenwicht. Beide zusjes waren toen al eind 40. Josien was al jaren getrouwd en moeder van 2 tienerkinderen. Hilde woonde alleen en had geen partner. Wat er gebeurde was het volgende. Hilde zegde haar baan op en trok in bij moeder. Ze zei tegen haar zus: “Laat mij voor moeder zorgen. Ik heb geen partner, ik heb tijd en ruimte. Jij zit met je man en kinderen, het is goed zo.” En het was ook goed, behalve dan dat Hilde haar zus er steeds meer uitwerkte. Hilde zorgde voor moeder, dus Hilde bepaalde wat goed was. Nee, ze kon moeder niet zomaar een weekje meenemen naar de Veluwe en nee, vandaag is het te druk, kom morgen maar op bezoek, kreeg ze van haar zus te horen. Toen moeder na 2 jaar overleed, bleken alle spullen al verdeeld en was het testament opgemaakt. Toen Josien haar ouderlijk huis binnenstapte waren de meubels beplakt met rode en blauwe stickers. Blauw betekende ‘voor Josien’. Ze was nergens in gekend. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Josien tierde tegen haar zus dat ze haar nooit meer wilde zien. En Hilde – die zich geheel miskend voelde – gilde terug dat dat een héél goed idee was.

Herkansing

Het verhaal van Hilde en Josien is niet uitzonderlijk. Ruzies die leiden tot een breuk tussen broers en zussen komen regelmatig voor. Vaak worden ze veroorzaakt doordat een volwassen kind zich één van de ouders toe-eigent en de anderen buitensluit. Vrouwen worden dan de moeder van hun moeder of de moeder van hun vader. Ze vergeten dat alle kinderen evenveel rechten hebben en dat anderen misschien ook wat te geven hebben. De belangrijkste vraag is natuurlijk: kan het goed komen met broers en zussen die geen contact meer met elkaar hebben? Mijn antwoord is: ja, dat kan want als familie heb je altijd een herkansing. Broers en zussen kunnen elkaar niet ontkennen, ze zijn de langstlevende relatie. Ze delen de familiegeschiedenis. De stilte tussen Hilde en Josien werd doorbroken toen Josien haar 60e verjaardag had. Toen het 12 uur was, toén nam Hilde haar herkansing. Ze belde haar zus en snikte het uit: “Ik mis je en ik wil je vreselijk graag weer zien.” Op zo’n moment wordt de zandloper omgedraaid. Hilde maakte gebruik van dat sleutelpunt als nieuwe kans voor verbondenheid.

Geef een reactie

Reactie

    Jacobi70 says:

    Ook ik heb mijn moeder een tijd onder mijn hoede genomen, niet in mijn huis, maar in haar eigen huis. Toen zij niet meer goed in staat was om voor zich zelf en administratie te zorgen heb ik dat als dichtstbijzijnde kind overgenomen. Wat er in huis stond werd allemaal genoteerd.
    Mijn beide broers wisten precies wat er was en wat mijn moeder mij gaf. Toen zij overleed is alles verdeeld en mijn broers vonden dat ik van wat er in geld overbleef de helft kreeg en zij deelden ieder de andere helft.
    Geen onvertogen woord is er gevallen. Mijn broers wilden zelfs de bonnetjes die ik 4 jaar opgespaard heb niet eens zien. Ook haar bankafschriften niet. Ik kocht kleding voor haar en grote uitgaven betaalde ik met haar bankpas. Alles was te controleren.
    Goede afspraken maken, niet pas bij overlijden.