moeder

Net je moeder

Veel vrouwen hebben 2 grote angsten: ten eerste dat hun moeder overlijdt en ten tweede dat ze te veel op hun moeder lijken. Vaak gaat het om eigenschappen die dochters afkeuren of waar ze een hekel aan hadden als kind. Toch kunnen dochters bijvoorbeeld net zo mopperen, terwijl ze dat bij hun moeder zo vervelend vinden.

Uw ouders zijn uw voorbeeld

Een gewoonte overnemen is niet zo raar. Uw ouders zijn uw voorbeeld. En deels zitten bepaalde trekken gewoon in de genen. Soms escaleert het en merk je dat een dochter zich afzet tegen haar moeder. Ze vertoont dan gedrag dat haaks staat op dat van de moeder. De dochter kleedt zich bijvoorbeeld preuts, terwijl de moeder graag diepe decolletés draagt. Als kind wil je niet dat je moeder opvalt. Je kunt niet verdragen dat anderen commentaar leveren. De weerstand die in de jeugd ontstaat, kan doorwerken als u volwassen bent. Als het goed is, ontwikkelt u gaandeweg uw eigen identiteit. Een valkuil is om uw ouders de schuld te geven van uw gedrag. Maar u bent geen kloon, u bent zelf verantwoordelijk.

De andere kant van uw moeder ontdekken

Als vrouwen kinderen krijgen, is dat een enorme kans om de relatie met de moeder te verdiepen. Door uw kind kunt u een andere kant van uw moeder ontdekken. Uw kind vindt oma lief, terwijl u haar altijd dominant vond. Ook kunt u meer begrip krijgen voor haar angsten. En snapt u misschien beter waarom u van dat spetterende feest als tiener op tijd naar huis moest. Veel dochters zoeken graag erkenning bij hun moeder. Als die goedkeuring uitblijft, voelt dat voor hen als een dubbele afwijzing: als dochter en als vrouw.

Ze is onvervangbaar

Tussen moeder en zoon speelt die erkenning veel minder. Waarom een moeder zo belangrijk is? u heeft er maar één en die is onvervangbaar. Uw vriendinnen kunnen juichen om wat u doet, maar het oordeel van uw moeder telt. Zij kent u vaak het beste. Als een partner: “net je moeder” roept, valt dat vaak niet goed. Door deze vergelijking tussen moeder en dochter voelt het alsof hij u én uw moeder aanvalt. En dat kan verkeerd uitpakken. Dus beter niet doen.

Geef een reactie