Meer vaccinaties voor ouderen

VWS is het Ministerie van Volksgezondheid (en Welzijn en Sport), maar het houdt zich meer bezig met ziekte dan met gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen, maar naar preventie van ziekten gaat maar 3% van het totale budget. Voor gezond ouder worden zou het voorkómen van ziekte toch de basis moeten zijn.

Vaccineren van kinderen tegen allerlei ziektes doen we in Nederland al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. En daar zijn we kampioen in: we bereiken een hoge vaccinatiegraad tegen allerlei kinderziektes als mazelen, polio en difterie. Die ziektes komen daardoor zo weinig voor dat de meeste dokters nooit iemand met die aandoening gezien hebben. Ouders met jonge kinderen twijfelen daarom soms of al die prikken wel nodig zijn. Als de vaccinatiegraad daalt, komen die ziektes wel weer terug. In Engeland kwam de mazelen weer opzetten, met dodelijke gevolgen, toen ten onrechte een verband tussen het mazelenvaccin en autisme werd gelegd. Die misvatting is allang hersteld, maar de huiver bij ouders bleef.

Ouderen vaccineren we alleen maar tegen griep (influenza). Ook daarin zijn we koploper in Europa, al zijn de vaccinatie percentages lager dan bij kinderen. In oktober en november krijgen ouderen en risicogroepen weer een oproep van de huisarts. Ik raad u aan om die prik te nemen, ook al werkt die niet bij iedereen.

Net als de meeste functies veroudert ook het afweersysteem bij de mens. Dat heeft tot gevolg dat je sneller ziektes krijgt, maar ook dat vaccinaties minder goed werken. Er wordt wel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om die vaccins voor ouderen te verbeteren, maar dat is niet eenvoudig. Die mindere werking betekent niet dat inenten tegen griep niet de moeite waard zou zijn. Ongeveer 5-10% van de bevolking krijgt ieder jaar griep en als je de helft van de gevallen kan voorkomen, dan zijn dat nog heel veel mensen die geen griep krijgen. En dus ook geen risico lopen op complicaties van die influenza, zoals een longontsteking.

Er zijn meer vaccinaties mogelijk bij ouderen. Kinkhoest steekt steeds vaker de kop op omdat de inenting bij kinderen op oudere leeftijd lijkt uitgewerkt. Vervelend als je van kinkhoest maandenlang hoestaanvallen krijgt, maar levensgevaarlijk als je een pasgeboren baby ermee besmet. Die kan daar aan overlijden. Het zou goed zijn als ouderen opnieuw tegen kinkhoest gevaccineerd zouden worden. Dat geldt voor veel meer vaccinaties. Daarover een andere keer.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Mirjam says:

    Geachte DR. Ted,

    Ik hoor niets over een bijsluiter wat betreft de griepprik. Ik kopieer iets in over wat er in een griepprik zit.

    In de griepprik zitten de volgende gifstoffen:
    •ethyleen glycol- dit is antivries;
    •phenol – dit is een desinfecteringsmiddel;
    •formaldehyde – dit is een kankerverwekkende stof;
    •aluminium – dit zijn deeltjes die je hersencellen aantasten;
    •thimerosal of kwik – dit is een desinfecteringsmiddel dat het immuunsysteem aantast en hersenbeschadiging veroorzaakt;
    •neomycin en streptomycin – dit zijn antibiotische stoffen die allergische reacties geven.

    Hoor nog graag van U

    hartelijk dank

    DokterTed says:

    Beste Mirjam,

    De bijwerkingen van de griepprik worden jaarlijks bijgehouden door Lareb. Gelukkig blijkt daaruit keer op keer dat er heel weinig bijwerkingen zijn en over het algemeen slecht lichte, in de vorm van pijn op de prikplek. De conclusie is steeds dat het griepvaccin veilig is. De minimale concentraties van de door u genoemde stoffen hebben kennelijk geen enkele invloed.

    Ted van Essen, huisarts