radio

Jan Slagter: MAX is er… ook op de radio!

In de publiciteit rond Omroep MAX staan bijna altijd onze goed bekeken televisieprogramma’s centraal. Geheel ten onrechte wordt soms vergeten dat MAX niet alleen op tv, in print (MAX Magazine) en online (MAX Vandaag.nl) heel succesvol is, maar ook op de radio.

Mooie samenwerking

Deze hele maand maart is Ruth Jacott ‘Gouden Held van de Nederlandse muziek’. Na Rob de Nijs en Frank Boeijen is zij het derde icoon uit de muziekwereld die in de Eregalerij van de Nederlandse Muziek wordt geplaatst. Een voorbeeld van een mooie samenwerking tussen de radio-, tv- en online-redacties van MAX, want deze topartiest wordt niet alleen een maand lang geëerd in ons radioprogramma Lunch Lekker met Daniel Dekker, zij is ook te gast in Tijd voor MAX en MAX Vandaag heeft een uitgebreid interview met haar.

Nieuwe programma’s

Daniel Dekker is met zijn programma elke werkdag te horen op NPO Radio 5 tussen 12.00 en 14.00 uur. De mooiste evergreens en hits van eigen bodem, maar ook interessante gebeurtenissen in ons land komen aan bod. Het programma startte in oktober 2020, net als Goeiedag Haandrikman! Bert Haandrikman verhuisde op deze zender van de middag naar de ochtend en presenteert nu elke werkdag van 6.00 tot 9.00 uur het laatste nieuws, bijzondere verhalen en natuurlijk veel lekkere liedjes. Een leuk onderdeel is de grootste verjaardagskalender van Nederland.

Grote speler op 5

MAX presenteert maar liefst 6 programma’s op NPO Radio 5 die stuk voor stuk het beluisteren waard zijn. Naast de 2 die ik al noemde zijn dat De MAX!, Ron wacht op de nacht, Wekker-Wakker-Weekend! en TinekeShow. Manuëla Kemp en Henkjan Smits presenteren De MAX! iedere werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur. Ze draaien onder andere de beste muziek uit de afgelopen 7 decennia, nodigen luisteraars uit om in De Platenzaak hun favoriete lied aan te prijzen en spelen het spel Achterstevoren Plaatje Horen. Op vrijdagavond presenteert Ron Brandsteder van 22.00 tot 00.00 uur Ron wacht op de nacht met verhalen, bijzondere herinneringen en de allermooiste muziek. Jan Rietman luidt elke zaterdag van 6.00 tot 10.00 uur het weekend in met Wekker-Wakker-Weekend!, met verrassende gesprekken en veel muziek. Op zaterdag is Tineke de Nooij te horen tussen 12.00 en 14.00 uur in de TinekeShow. Tineke zit al 60 jaar in het vak en ontving vele prijzen, waaronder de Ere-Zilveren Reissmicrofoon, een zelden uitgereikte prestigieuze oeuvreprijs voor een grootheid op de radio.

FM-frequentie

Je kunt rustig stellen dat MAX met dagelijks programma’s in de ochtend, middag en avond en uitzendingen in het weekend zijn stempel drukt op NPO Radio 5. Qua doelgroep past deze zender ook goed bij MAX en mooi is dan ook te constateren dat het marktaandeel van deze zender is gegroeid. NPO Radio 5 boekte in 2020 een absoluut record met een gemiddeld luistertijdaandeel van 5 procent. Ik ben ervan overtuigd dat als NPO Radio 5 een FM-frequentie zou krijgen – het is nu alleen te beluisteren via DAB – de zender kan uitgroeien tot de best beluisterde van Nederland. MAX heeft de meeste uren op NPO Radio 5, maar zendt ook uit op NPO Radio 1 en NPO Radio 4.

Prettig informatief

Op de nieuws- en actualiteitenzender NPO Radio 1 – met afgelopen jaar een luistertijdaandeel van 7,7 procent – hebben we 3 programma’s: De Perstribune, Nieuwsweekend en Nachtzuster. In De Perstribune, elke zondag tussen 12.00 en 14.00 uur, ontvangt Margreet Reijntjes prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen opvallende mediazaken. Nieuwsweekend is ons zaterdagochtendmagazine tussen 8.30 en 11.00 uur met studiogasten en het presentatieduo Peter de Bie en Mieke van der Weij (winnares van de Zilveren Reissmicrofoon, onder meer vanwege haar prettige en inhoudsvolle manier van werken). In Nachtzuster – te horen in de nacht van vrijdag op zaterdag van 2.00 tot 6.00 uur – zoekt Astrid de Jong luisteraars met ervaring, kennis of inzicht die andere luisteraars helpen bij het vinden van antwoorden op vragen of zoektochten. Nachtzuster is al 2 keer bekroond als beste nachtprogramma.

Klassiek maatwerk

Radiomaker Sander Zwiep presenteert sinds september 2020 Maatwerk, tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 4, een opgewekt middagprogramma met aangename klassieke muziek die perfect aansluit op de middag. Ook deze klassieke muziekzender doet het uitstekend met 2,6 procent marktaandeel in 2020, het hoogste luistertijdaandeel sinds begin jaren 90.

Dat smaakt naar meer…

Voor luisteraars is publieke radio van grote betekenis. Het luistertijdaandeel van de landelijke radiozenders van de publieke omroep is in 2020 voor het vierde jaar op rij gegroeid. NPO Radio 1, 2, 4, 5 en NPO 3FM waren samen goed voor een gemiddeld luistertijdaandeel van 31,2 procent. In 2016 bedroeg het gezamenlijke luistertijdaandeel nog 28,9 procent. Ik koester onze door u zo goed gewaardeerde radioprogramma’s, maar we zitten bij MAX niet stil. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij met de NPO in overleg zijn over de verbreding van ons aanbod op de publieke radiozenders. Het borrelt bij ons van de ambities en wensen. U hoort er vast meer van!

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Free says:

    Maatwerk op NPO radio 4 is een aanrader. Weinig of geen branding -zoals dat wel het geval is bij openhuis dat op het zelfde tijdslot wordt uit gezonden bij NPO radio 5- Ook dat is een min punt geworden bij NPO radio 5.. Pas de muziek aan, stop met die overdreven branding en jullie krijgen weer luisteraars terug

  2. Rick den Outer says:

    Hallo Max,
    Ik lees dit bericht nu al een 2 jaar en komt elke keer weer terug.
    Wie moet beslissen om Radio 5 op het FM net van 3FM te zetten ?