kersen

Kersen

Geen krieken zonder pitten is een heerlijk ouderwetse uitdrukking die zo ongeveer hetzelfde betekent als  de beroemde Cruijff uitspraak ‘Elk voordeel heb z’n nadeel’.

Maar eerlijk gezegd vind ik die pitten ook een deel van de charme van kersen (Krieken zijn iets lichter van kleur en gemiddeld ook zuurder dan hun zoetere familielid de kers) en niet zozeer een nadeel. Je eet ze daardoor extra bewust en geniet er daardoor meer van.

Kraamkamer van de kersen

De Betuwe is bij ons  de kraamkamer voor grote hoeveelheden kersen. Veel hoogstambomen zijn inmiddels vervangen door laagstamrassen, waardoor het eenvoudiger oogsten is, maar het is en blijft een arbeidsintensieve bezigheid. Om de vogels op afstand te houden worden netten gebruikt, want vogels eten ze graag.

Boordevol anti-oxidanten

En wij moeten ze  zeker veel eten zolang ze er zijn. Want kersen zijn gezond. Heel gezond.

Kersen bevatten niet alleen veel vitamines en mineralen, maar ook anti-oxidanten. Kersen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, maar daar houdt het niet bij op. Ze zitten namelijk ook barstensvol andere stoffen die goed voor ons zijn. 21 in totaal die de mooie verzamelnaam van fytonutrienten hebben. Nu  gaat dat te ver om die hier allemaal uit te leggen(de bekendste soorten zijn vitamines en mineralen), maar om aan te geven hoe dat in vergelijking met bijvoorbeeld bosbessen is( die hebben er slechts 11) en appels(9) dan is het duidelijk dat we van kersen moeten genieten zolang ze er zijn en niet alleen om de smaak.

Er is bewijs gevonden dat kersen vooral voor diabetici de meest gezonde keuze zijn in vergelijking met ander fruit en bovendien dat het eten van kersen bij iedereen helpt bij slapeloosheid en artritus en ook nog eens goed voor de bloeddruk en ons cholesterolgehalte is. In Amerika wordt geëxperimenteerd met poeder van gevriesdroogde kersen vanwege de gezonde bij effecten.

Geniet ervan

Genieten van verse kersen is het fijnst natuurlijk, maar als het seizoen voorbij is, zijn er gelukkig ook nog kersen te koop in kleine pakjes in de diepvries. Heerlijk om mee te koken en te bakken. De pitten zijn er al uit. Dus klaar? Aan de slag dan maar. O en laat het vooral niet bij die ene kers op de taart.

Tip:

Op zoek naar een lekker en leuk uitje? Op dit moment staan er rond Utrecht en in de Betuwe op veel plekken kramen en tentjes waar vers van de boomgaard kersen te koop zijn. Heerlijk om de schoonheid van ons land te ontdekken en tegelijkertijd vers fruit van eigen bodem in te slaan.

Geef een reactie

Reacties (2)

    ELIONORA says:

    ERG LEUK OM DIT STUKJE TE LEZEN…TROUWENS IK BEN ER HEEL WAT WIJZER VAN GEWORDEN…NU GA IK DE KERSEN NOG MEER KOPEN…..MANLIEF EN IK VINDEN DE KERSEN AL ZO HEERLIJK…TROUWENS WIJ ZIJN GROTE FRUIT-ETERS, IKZELF HELEMAAL HOOR…..MMmmm,HÉÉRLIJK!!

    luk1951 says:

    Jannie ziet er schitterend uit, maar het is net alsof ze niet goed door haar ogen kijkt, wellicht een ooglid correctie?