koning

Josine Droogendijk: onstuimig koninklijk bezoek aan de bollenstreek

Eigenlijk zou het bezoek aan de Bollen- en Duinstreek 2 weken eerder plaatsvinden, maar als je als koning en koningin moet poseren tussen de tulpen, moeten ze natuurlijk wel blóeien. Uiteindelijk kregen Lisse, Teylingen, Hillegom, Katwijk aan Zee en Noordwijk op 7 april 2022 koninklijke visite, tussen de windstoten en regenbuien door.

Voetbalkatine

De naam verklapt het al: tijdens een streekbezoek brengt het koningspaar een bezoek aan een bepaalde streek. Zuidwest-Friesland, Salland en Deventer, om er maar een paar te noemen. Op 7 april was het de beurt aan de Bollen- en Duinstreek in het noorden van Zuid-Holland. Het programma begon in de voetbalkantine en de sfeer sloot daar perfect bij aan. Gelijk vanaf het voorstelrondje was het ‘ouwe jongens krentenbrood’.

Als je 7 voorzitters van rivaliserende voetbalclubs bij elkaar zet, ben je natuurlijk ook wel verzekerd van een gesprek met humor én pit. Het koningspaar kon dat blijkbaar wel waarderen, want zeker de koning zat duidelijk op zijn praatstoel. Zo noemde hij de 3e helft (de borrel na de wedstrijd) de beste helft en toen het gesprek over de verbinding tussen religie, identiteit en voetbalclub ging, kwam hij op de proppen met een verhaal over zijn beveiligers. Toen het gezin van koningin Beatrix en prins Claus in 1981 van Lage Vuursche naar Den Haag verhuisde, verhuisde de beveiliging mee. Volgens de koning ging de ene beveiliger bewust in Rijkswijk wonen vanwege de gereformeerde aard van de stad en de andere beveiliger juist niet. Toen de koning vervolgens vroeg hoe de voorliefde voor een bepaalde club er “ingeramd” werd, werd er hard gebulderd van de lach. Dat “erin rammen” bleek mee te vallen, maar binnen families was er inderdaad nog weleens sprake van een tweespalt. De conclusie van het gesprek? Met één generatie zijn de muren tussen de verschillende gemeentes en clubs flink afgebrokkeld, maar de onderste stenen staan nog fier overeind.

Tussen de bloemen

In Teylingen ging het koningspaar op bezoek bij een bloemteler. Met name de koning was erg verrast toen hij hoorde dat de narcissen nog steeds handmatig van de bol gesneden worden. Tijdens het rondetafelgesprek ging het vooral over de toekomst van de sector. Onderwerpen als schaalvergroting, de druk van de woningbouw, windmolens en toerisme kwamen allemaal voorbij.

In Hillegom, waar het koningspaar vervolgens heen ging, kwam het onderwerp toerisme ook weer ter sprake. Want hoe fijn toeristen ook zijn: als ze tussen de bollenvelden lopen en de bloemen beschadigen, ben je als teler niet blij. Om dat te voorkomen, is nu de Tulip Barn opgericht; een gezellige kas met wat speeltoestellen, horeca én kleurrijke bloemenvelden waar wél volop geposeerd mag worden. Dat deed het koningspaar dan ook.

Nieuwe tulp?

Bij vertrek uit Hillegom had de hofhouding de handen vol aan de vele Queensday-tulpen die het koningspaar kreeg. Uiteraard kon de koning het niet laten om een grapje te maken over de naam van de bloemsoort. “Nu moet u weer nieuwe kweken”, zei hij lachend, want Koninginnedag wordt natuurlijk al een paar jaar niet meer gevierd. Als ons staatshoofd volgend jaar een nieuwe tulp mag dopen, weet u nu hoe dat komt.

Gezandstraald

In Katwijk ging het opnieuw over toerisme binnen de Bollen- en Duinstreek. Vaak komen toeristen vanuit Amsterdam of Den Haag richting de Keukenhof en het Katwijkse strand, maar dat kan natuurlijk ook andersom. Onder het genot van een spa rood (Willem-Alexander) en muntthee (Máxima) werd het koningspaar bijgepraat over deze uitdaging. Maar niet voordat ze zichzelf even goed hadden afgeklopt, want tijdens de wandeling over het Katwijkse strand werd iedereen flink gezandstraald. Dat krijg je nu eenmaal met windkracht 6, of je nu majesteit bent of niet.


 

Bitterballen

Na een lange dag vragen, toehoren en zwaaien werd het streekbezoek in Noordwijk afgesloten met een laatste rondetafelgesprek en een borrel. De koning en koningin bedankten voor de overheerlijke bitterballen, maar bleven wel een half uur langer dan gepland. Hierdoor hadden ze mooi nog even de tijd om prins Pieter-Christiaan te ontmoeten, die in hetzelfde pand bleek te werken. ‘Hé kerel’, begroette de koning zijn neef.

Bij vertrek vroeg ik de koning uiteraard nog even naar zijn stropdas. Om zijn hals hing namelijk een blauw-oranje tulpendas. Was dat een bewuste keuze of toch toeval? De koning moest lachen en beaamde met een brede lach dat er inderdaad niet zomaar bloemen om zijn hals hingen. Weet u dat ook weer. Een laatste leuke weetje? Koningin Máxima vertelde dat ze graag op de fiets naar de bollenvelden gaat. Als ze doortrapt, is ze er naar eigen zeggen met een kwartier. Kan het Hollandser?

 

(Foto’s: ANP en Josine Droogendijk. Video: Josine Droogendijk)

Geef een reactie