Ons kent ons

Josine Droogendijk: Ons kent ons

‘Ons kent ons’ is een bekende uitdrukking, die ook zeker opgaat voor het blauwe bloed. Op een koninklijk feestje staat de kliek graag bij elkaar.

‘Ons kent ons’-situatie prinses Beatrix valt verkeerd

Als prinses Beatrix in 1959 afreist naar de Verenigde Staten, spreekt ze voor aanvang van de werkreis met de Amerikaanse pers. Uiteraard komt het onderwerp ‘trouwen’ daarbij ook aan bod, want Hare Koninklijke Hoogheid is inmiddels op huwbare leeftijd. Zo tussen neus en lippen spreekt de prinses beroemde zo niet beruchte woorden. Ongetwijfeld kent u ze ook. Als de prinses aangeeft dat ze graag wil trouwen met iemand van koninklijke bloede, illustreert ze dat met een anekdote over een boottrip met het Griekse koningspaar, waar alleen maar leden van de Almanach de Gotha aanwezig waren. “Ik heb enorm genoten van die trip, omdat ik het gevoel had dat ik met mijn eigen soort mensen was en mijzelf kon zijn.”, zo klinkt het uit Beatrix’ mond. De omschrijving ‘ons soort mensen’ leidt in Nederland tot grote verontwaardiging. Bij terugkeer op Schiphol probeert de prinses de boel recht te breien, door te verduidelijken dat ze niet doelde op een bepaalde standing, maar op een eigen familiekring of vakgenoten. Het mag niet baten. Het beeld van een hautaine hoogheid blijft haar nog jaren achtervolgen.

Ons kent ons

Prinses Beatrix bezoekt New York, begeleid door ir. kolonel Andrew Baken. Foto: Doka / Anefo, Nationaal Archief

Klinkende namen

Toen ik het koningspaar afgelopen weekend bij een adellijk huwelijk in Spanje zag, moest ik even terugdenken aan dit voorval. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich namelijk ook maar al te graag omringen door klinkende namen en titels. 10 dagen na zijn inhuldiging reisde de koning bijvoorbeeld af naar Duitsland voor de belijdenis van prinses Pauline zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein. In 2018 was hij eveneens aanwezig bij een adellijk vakantietripje, waarbij onder andere graaf Marcus von Oeynhausen-Sierstorpff, barones Julia von Jenisch en graaf Von Dürkheim Montmartin aanwezig waren. De lijst met klinkende namen kan ik nog véél langer maken, maar de boodschap lijkt me al wel duidelijk: ons kent ons is anno 2023 nog altijd actueel.

Verbaast mij dat? Nee. De afstand tussen de koning en de gewone Nederlander is weliswaar kleiner dan ooit, maar ik zou mezelf ook bij elke benadering afvragen of het om mij als persoon te doen zou zijn, of toch om mijn positie of bezit. Daarnaast is privacy een groot goed. Nu kunnen u en ik ook heus wel een geheim bewaren, maar in de adellijke kringen hebben ze toch net wat meer ervaring met het opbouwen van een gesloten bastion.

Een heuse prins

Nu prinses Amalia 18 is geworden, grijpt koningin Máxima elke gelegenheid aan om haar oudste dochter te introduceren bij de royals en edelen. In juli dit jaar was onze troonopvolger, met diadeem en al, aanwezig bij het huwelijk van Prins Ferdinand zu Schwarzenberg en Marie Friling. Afgelopen weekend trad Prinses Victoria Elisabeth von Hohenlohe-Langenburg in het huwelijk en ja hoor: daar was Amalia ook weer. Aan de arm van een heuse prins. De man naast haar was namelijk Boris, prins van Turnovo, ofwel de oudste zoon van prinses Miriam van Bulgarije. Dat laatstgenoemde ook een goede vriendin van onze koningin is, is vast geen toeval.

Nadat de bruiloft van de Spaanse aristocrate zaterdag was afgelopen, pakte de prinses het vliegtuig richting Denemarken. Daar vond zondag het verjaardagsfeest van prins Christian plaats. In een krachtige capejurk, gecombineerd met een saffieren diadeem, liet Amalia zich van haar meest majesteitelijke kant zien. Een foto van de toekomstige staatshoofden, bekroonde het sprookjesachtige gebeuren.

Ons kent ons

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset.

Nu vraagt u zich misschien af: zou Amalia tijdens het feest ook gedanst hebben met de 200 Deense jongeren die waren uitgenodigd? Misschien wel, want wijlen prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg zei ooit eens: “Als Europa’s koninklijke huizen bij elkaar zijn, klitten ze zonder uitzondering met elkaar in een hoek. Ze zitten bij elkaar als één grote familie. Alleen op feesten bij de Denen en Zweedse koninklijke families heb ik ze zien breken met dit gebruik.”

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over het koninklijk huis en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Lees hier al haar columns. 

(Hoofdfoto: ©RVD – Erwin Olaf) 

Geef een reactie

Reactie

    Dockertje says:

    Het wordt tijd dat ze hun boeltje pakken en gewoon gaan werken voor hun geld ,ze kosten ons klauwen (sorry m’n taal gebruik) met geld terwijl er mensen zijn die amper rondkomen en te eten hebben !!!