Boek prins Harry

Josine Droogendijk: ‘Hoe ga je als royal om met de roddelpers?’

De monarchie is een instituut, maar de personen áchter de monarchie zijn gewoon mensen van vlees en bloed. Dat blijkt ook wel uit de memoires van prins Harry. Als een gewond dier stort de ‘reserve’ zijn hart uit. Zijn falende vader, gemene stiefmoeder, jaloerse broer, geliefde Meghan…. De emoties gaan in de pageturner werkelijk alle kanten op. Als hij het heeft over de Britse tabloids (roddelpers), spat er echter maar 1 ding van de pagina’s af: boosheid. Intense boosheid. 

Deels is dat natuurlijk heel invoelbaar. Zonder de achtervolging in Parijs had zijn moeder waarschijnlijk nog geleefd. Tegelijkertijd dringt zich ook de vraag op wat de prins met zijn aanval richting de pers wil bereiken. De Britse tabloids zijn gebaat bij sensatie en met zijn memoires schenkt de prins het monster genoeg schrijfvoer voor de komende 4, 5 jaar. Is dat wel zo slim? Hoe ga je als royal om met de roddelpers? En hoe doet ons koningshuis dat?

Slecht huwelijk

Terwijl ik die vraag aan het overpeinzen ben, zet ik een oud tv-interview met prinses Margriet op. Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag spreekt zij over haar ervaringen met de roddelpers, zo herinner ik me. Na een minuut of 30 komt interviewer Ivo Niehe inderdaad uit bij de verhalen over het ‘slechte’ huwelijk van prinses Margriet. Even lijkt ze te twijfelen, maar dan reageert de prinses toch. “Ik zou het wel willen weerleggen. Er zijn wel meer dingen die over mij geschreven worden, maar als ik ze ga ontkennen, geef ik ze nog meer aandacht. En dat is dan vaak het dilemma. Want ik zou de verhalen best graag willen weerleggen. Ik zou zelfs niets liever willen dan ze weerleggen, maar dan speel ik de mensen die dit zo graag willen verspreiden in de kaart.”

‘Het monster niet voeden’

Het monster niet voeden, zo luidt dus het koninklijke advies van prinses Margriet. Laat de situatie geen andere mogelijkheid toe, dan raadt prof. mr. Pieter van Vollenhoven aan om goed na te denken over het moment van reageren. In een rustige periode is er namelijk alle ruimte voor de roddelpers om van een mug een olifant te maken. Daar is geen enkele royal bij gebaat.

Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

Buitenpersoon

Door naar koningin Máxima. Wanneer zij in 2021 in gesprek gaat met Matthijs van Nieuwkerk, laat ze voorzichtig iets los over haar mediastrategie. “Niets ten onrechte van alle schrijvers die over mij schrijven, maar ik vind het hartstikke moeilijk om over mezelf te lezen. (…) Het is toch een kijk van een buitenpersoon en zo kijk ik niet naar mezelf.” Struisvogelen dus. Wat niet weet, wat niet deert. Koningin Beatrix kiest tijdens haar regeerperiode voor het tegenovergestelde. Iedere woensdag wordt er op haar bureau een knipselmap met de laatste roddels neergelegd. Een reactie blijft altijd uit, maar Hare Majesteit weet wel precies wat er over haar geschreven wordt.

Koningin Máxima en Matthijs van Nieuwkerk

Langs zich heen gaan

Koning Willem-Alexander laat de meeste verhalen van de roddelpers ook langs zich heen gaan, maar zijn dochters vormen hierin wel zijn achillespees. Als er in 2015 wordt gesproken over Amalia’s voornemen om in China te studeren, reageert hij dus wel. “Ik kwam woensdag uit Korea. Ik landde in Parijs en zag het nieuws. Ik was heel verbaasd, dus ik dacht: laat ik even Amalia bellen om te kijken of het waar is of niet. (…) Ze heeft er heel hard om gelachen en het is dus absoluut niet waar. Ik verwijs het weer terug naar de dikke duim waar het uit gezogen is. Het is een totaal onzinverhaal.”

Omgang (roddel)pers is maatwerk

De omgang met de (roddel)pers is dus een kwestie van maatwerk. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander desastreus zijn. Gezien zijn woede en mentale situatie hoop ik dat het prins Harry lukt om de komende tijd wat meer afstand te nemen. Het spreekwoord zegt wel ‘wie zwijgt stemt toe’, maar inmiddels heeft iedereen echt wel door dat de vlieger in deze situatie niet opgaat.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns.

(Foto’s: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    AnkievanderBijl says:

    Op reactie op hoe reageert een Royal op de roddelpers,vind ik dat het boek Spare niet op waarheid is geschreven! Het is een eenzijdig verhaal met uitspattingen erin die mijn inziens echt niet door de beugel kunnen,ook dat hij als prins 25 Afghanen heeft gedood vind ik een ik een zeer kwadelijke zaak ! En voorafgaande aan een Netflix serie heeft deze prins er zijn inkomen van gemaakt over de rug van zijn familie,het zou goed zijn om deze Harry als pers links te laten liggen want wat hij doet heeft totaal geen morele waarde!