De koning bij Paleis Huis ten Bosch

Josine Droogendijk: “Eigenlijk woont de koning in een appartement”

In sprookjes wonen royals in grote paleizen met statige zalen. Klopt dit beeld eigenlijk wel?

Kijkje in Paleis Huis ten Bosch

In het voorjaar van 2019 mocht ik namens Tijd voor MAX een kijkje nemen in Paleis Huis ten Bosch. De renovatie van het rijksgebouw was net achter de rug en de Nederlandse media mochten daarom even van het resultaat genieten. Het werd een fijne ochtend, want de vernieuwde zalen stelden allerminst teleur. Maar mij werd ook wel gelijk duidelijk dat dit niet de plek was waar de koning zijn vrije uurtjes zou gaan doorbrengen.

Nee, in de brede gang vol moderne kunstwerken zag ik een deur die zowel zichtbaar als onzichtbaar bewaakt werd. Daar, achter die brede deur, kom je pas écht in de wereld van het koninklijk gezin terecht. In de Wassenaarse vleugel, zoals het appartement ook wel wordt genoemd, bevinden zich namelijk de slaapkamers, de woonkamers, de serre met uitzicht op de tuin en natuurlijk Máxima’s riante inloopkast. Voor journalisten is het hier verboden terrein en voor een groot deel van het hofpersoneel ook. Alleen intimi, de schoonmaaksters en wat andere geluksvogels zijn welkom op afspraak, want de koning wil natuurlijk ook gewoon ongestoord in een joggingbroek op de bank kunnen hangen.

Villa Eikenhhorst

Villa Eikenhorst, waar het koninklijk gezin eerst woonde, is qua woonoppervlakte een stuk kleiner. Toch was hier ook sprake van een privédomein, zo vertelde de koning in 2017 tegen Wilfried de Jong. Koning Willem-Alexander: “Eigenlijk is het huis in 2 delen verdeeld. We hebben de begane grond waar we veel gasten ontvangen en boven hebben we een eigen appartement, waar we een zitkamer en de slaapkamers hebben. Dus we leven hier binnen het grote huis eigenlijk in een iets kleiner appartement heel gezellig samen. Maar hier beneden zijn we ook heel vaak hoor.

We hebben veel mensen die over de vloer komen. Gasten, vrienden, en mensen zoals u, die komen voor een interview. De mooiere ruimtes zijn beneden, dus daarom gebruiken we die voor de ontvangsten. Maar in Paleis Huis ten Bosch hebben we het omgedraaid. Daar hebben we ons privéappartement op de begane grond gemaakt, met openslaande deuren naar de tuin. Want als je zoveel groen om je heen hebt, wil je er uiteindelijk ook gebruik van maken.”

Queen Elizabeth is bescheiden

Zijn de oranjes uniek in hun woonwensen? Welnee. In het koude Buckingham Palace heeft de Queen gelukkig ook een paar warme kamers waar ze zich helemaal terug kan trekken. In het boek The other side of the coin vertelt haar kleedster hier het volgende over. “Hare Majesteit is een heel bescheiden dame, die maar een paar ruimtes gebruikt. Een slaapkamer, privéwoonkamer, kleedkamer, badkamer en een ontvangstruimte waar ze de premier en andere hoogwaardigheidsbekleders ontvangt. De privékamers zijn niet groot, er is alleen plek voor kleine meubels. (…) De enige man die ooit in de privéruimtes is geweest, is de hertog van Edinburgh (Prins Philip, JD). En andere leden van de koninklijke familie natuurlijk.”

Een trap als grens

In België wonen de koningin en koningin niet in een paleis, maar in een kasteel. Dagelijks reizen de majesteiten heen en weer naar het Koninklijk Paleis te Brussel, waar u vast weleens bent geweest. In Spanje is de scheiding tussen werk en privé minder strikt. Het Koninklijk Paleis in Madrid wordt weliswaar gezien als het officiële werkpaleis, maar de thuishaven van Felipe en Letizia -het Zarzuelapaleis- wordt ook wel gebruikt voor officiële ontvangsten. Dat kan ook prima, want het jachtpaleis uit de zeventiende eeuw is ruim 35 meter breed. Op de benedenverdieping is er dus volop ruimte voor het koninklijke werk, terwijl de bovenverdieping alleen toegankelijk is voor het koninklijk gezin en intimi. De houten trap van beneden naar boven is dus eigenlijk de grens tussen werk en privé. Toch is die grens niet heel strikt, want bij de buitendeur zie je gewoon een praktische kapstok vol jassen staan en een grote teddybeer met regenjas en gympen aan.

Ziet u liever wat meer van het werkpaleis van onze eigen koning en koningin? Dat komt goed uit! Op zondag 27 maart 2022 neemt Jan Slagter de kijkers mee naar Paleis Noordeinde. De koning en koningin komen zelf ook aan het woord, dus noteer de uitzending alvast in uw agenda!

(Foto: ANP)

Geef een reactie