Bed kopen in een beddenzaak

Jeanine Janssen: ‘Beddenzaak niet meer bereikbaar’

Mevrouw De Deugd koopt een hoog-laagbed bij De Gilde Slapen voor ruim 4.000 euro. Bij aflevering blijkt dat het niet het bed is dat ze uit de folder heeft uitgekozen. Het matras is dun, slecht en zakt door. Ook mevrouw Weppner koopt een bed in deze beddenzaak. Zij betaalt 7.500 euro. Dat bed heeft een los hoofdeinde, de voeteneinden vallen eraf en als ze gaat zitten zakt het matras maar liefst 15 centimeter in waardoor ze het gevoel heeft dat ze er vanaf rolt.

Beddenzaak niet bereikbaar

Beide dames proberen contact te zoeken met het bedrijf. Dat lukt niet. De telefoon wordt niet opgenomen, op de mail wordt niet gereageerd en aangetekende brieven komen onbesteld terug. Ze schakelen daarom beiden de rechtsbijstandsverzekeraar in. De rechtsbijstandsverzekeraar van mevrouw Weppner kan het bedrijf en de eigenaar niet vinden. De verzekeraar van mevrouw De Deugd lukt het wel om een adres te achterhalen. Ze voeren een procedure en mevrouw De Deugd krijgt in alles gelijk. Het bed moet worden opgehaald en zij moet haar geld terugkrijgen.

Niet makkelijk

Dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. De beddenzaak is inmiddels uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zegt niet dat ze dan niet meer aansprakelijk zijn. Maar het gaat hier om een BV. De deurwaarder probeert om nog iets te gelde te maken, maar de eigenaar zelf is onvindbaar. De deurwaarder moet dan een inschatting maken wat er nog te halen is. Ze kijken dan naar bankrekeningen, eigendom van de BV en een mogelijk bedrijfspand. Maar hier was de inschatting dat er niks te halen valt. Beide dames blijven helaas zitten met een bed dat niet in orde is. Een flinke kostenpost.

Tips voor de aanschaf van een nieuw bed:

 • Informeer u goed voor u een duur bed koopt.
 • Bekijk reviews op internet.
 • Koop bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Zij bieden een faillissementsgarantie. Let op, betaal niet méér aan dan de hiervoor geldende percentages zoals genoemd in hun voorwaarden. Gaan ze failliet, dan is dat percentage gegarandeerd en kunt u bij een ander CBW-bedrijf alsnog de overeenkomst laten uitvoeren.
 • Betaal sowieso nooit meer aan dan 50 procent. Dat hoeft wettelijk ook niet, tenzij u daar zelf mee akkoord gaat. Wij zeggen: niet doen!
 • Betaal de rest pas ná levering. Kijk eerst of alles goed is. Is het dat niet, houd dan nog een bedrag achter de hand tot alles in orde gemaakt is.
 • Probeer u niet in te laten met mooie praatjes. Er is vast nog ergens een andere beddenzaak die ook goede bedden heeft. En misschien wel tegen een veel betere prijs.

Jeanine Janssen heeft in 2013 samen met Rogier de Haan MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Daarnaast schuift Jeanine Janssen regelmatig aan in het programma Meldpunt en MAX vakantieman. Lees hier haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Louis1952 says:

  Wanneerje een dergelijke investering maakt, dan is dit oliedom om uit een folder of online te doen.
  Ga naar een meubel- of beddenzaak en probeer verschillende bedden uit.
  Dan weet je wat je koopt.

  Riny6 says:

  Wij hebben na 10 jaar nieuwe matrassen aangeschaft. Wij hebben bedongen om er een week op te slapen en bij goedkeur alles in een keer te betalen. Niet ieder bedrijf doet dat, maar het is een kwestie van wederzijds vertrouwen. Wel hebben we €20,- voorschot betaald.
  Dit hadden we 10 jaar geleden bij dezelfde winkel ook gedaan