Moedig voorwaarts

Jan Slagter: ‘Moedig voorwaarts’

Ik heb ze niet geteld, maar ik vermoed dat ik het afgelopen jaar minstens zo veel corona-mails heb verstuurd onder de MAX-medewerkers als het aantal corona-persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Veiligheid voorop

De veiligheid van de MAX-mensen en daarmee de continuïteit van de omroeporganisatie hield mij voortdurend bezig en daarom hamerde ik telkens op het volgen van de veiligheidsmaatregelen – vaak nog wat strenger dan die welke ‘Den Haag’ ons oplegde. Iedere mail eindigde ik steevast met de aansporing ‘Moedig voorwaarts’. Want ik kan me zo goed voorstellen dat de elkaar opvolgende onheilstijdingen bij menigeen de moed in de schoenen deed zakken…

Limburgs drama

Als er iemand is die de ‘Moedig voorwaarts’-instelling verpersoonlijkt, is dat wel mevrouw Tilla van Vliet, een 89-jarige geboren en getogen inwoonster van Valkenburg aan de Geul. Eigenlijk moet ik zeggen Tante Til, want zo kennen de meeste plaatsgenoten haar. Deze zomer was ik met eigen ogen getuige van de immense schade die de inwoners van Limburg hebben ondervonden door de hevige overstromingen; auto’s en meubilair beschadigd, woningen en verpleeghuizen (deels) onbewoonbaar geworden. Met de nationale inzamelingsactie MAX voor Limburg hebben we in augustus geld opgehaald voor de getroffen Limburgers.

Krasse dame

Tante Tilla was 1 van de mensen die weigerde geëvacueerd te worden. Net als veel leeftijdgenoten zei ze: “Ik verlaat zomaar niet huis en haard.” Er was een dwangbevel van de burgemeester nodig om deze krasse dame door de politie uit haar woning te laten halen. Haar huis stroomde razendsnel vol; het water kwam al gauw tot 1 meter hoog. Stelt u zich eens voor; dat is tot aan de deurkrukken in de kamer… Het ergste vond mevrouw Van Vliet nog dat al haar foto’s verloren waren gegaan; alle herinneringen weggespoeld.

‘Zo veel meegemaakt’

Hoewel haar tijdelijke woonruimte was aangeboden, besloot ze in haar eigen woning de renovatie af te wachten. Zittend in de enige overgebleven stoel bij een kacheltje. Met een kastje als keukenblokje waarop niet meer dan een koffiezetapparaat en een magnetron staan. Geen tv, dan maar ’s avonds vroeg naar bed, vanuit haar slaapkamer kijken naar de kerstboom buiten op straat. “Ik trek het wel, ik heb al zo veel meegemaakt.”

Betere tijden

Wat een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen, om jaloers op te worden in deze tijden van teleurstellende corona-boodschappen. Ging het eindelijk de goede kant op, steekt er weer een boosaardige variant de kop op. Je zou er wanhopig van worden. Toch is hoop het laatste wat we mogen verliezen. Ik ben ervan overtuigd dat er betere tijden aankomen, als iedereen zich goed aan de voorschriften houdt en zich laat ‘boosteren’.

Reken op MAX

Ondertussen kunt u erop vertrouwen dat MAX u ook in het nieuwe jaar terzijde staat met vrolijke, gezellige en informatieve programma’s. MAX is er, ook deze winter. Ik neem een greep uit ons grote en brede aanbod. Op tv hebben we 2021 uitgeluid met de Tijd voor MAX Oudejaarsshow en zijn we swingend 2022 ingegaan met maar liefst 2 Elvis Presley shows. Op 2 januari start Denkend aan Holland, de Elfstedentocht, met Janny en André. Ben benieuwd wat voor avonturen die 2 gaan beleven. Ontroerend en indrukwekkend wordt weer Missie MAX op 3 januari. Die dag start Jurgen van den Berg ’s middags op NPO Radio 1 met zijn Villa VdB. Op 7 januari komt Meldpunt terug (op een nieuw tijdstip) en biedt MAX PubQuiz volop de ongedwongen afleiding.

De beste wensen!

Zo trappen we een nieuw jaar af, dat naar ik u toewens in tegenstelling tot 2020 en 2021 niet de boeken in zal gaan als ‘coronajaar’. Ik wens u en de uwen het allerbeste. Moedig voorwaarts!

Geef een reactie