kiespijn

Jan Slagter: (kies)pijn in de portemonnee

Ik ben geschrokken van het bericht dat mensen met lagere inkomens niet meer naar de tandarts gaan vanwege de kosten. Ze zijn niet bang voor de tandarts, maar voor diens rekening. Dan maar Ibuprofen tegen de kiespijn slikken… Daarom is het goed om te weten dat er allerlei lokale noodfondsen zijn waarop men een beroep kan doen bij nijpende financiële problemen.

Mondzorg sterk verbeterd

Mensen met een erg slecht gebit kom je tegenwoordig gelukkig nog maar zelden tegen. In de afgelopen zeg 50 jaar is de mondhygiëne enorm vooruitgegaan. Mensen zijn zich meer bewust van het belang van mondverzorging en preventie. Er wordt beter gepoetst, er zit meer fluoride in de tandpasta (poetsen met Vim gebeurt echt niet meer…) en we gaan steeds vaker naar de mondhygiënist. Tandartsen grijpen vaker in bij ontstekingen van tandvlees en tandbot en gebruiken implantaten. Gevolg: nog maar 7 procent van de gehele bevolking heeft een volledig kunstgebit. In 1983 had 1 op de 3 mensen van 16 jaar of ouder een kunstgebit en in 1989 nog de helft van de 55-jarigen.

Preventief kunstgebit

En dan te bedenken dat het in bepaalde streken gebruikelijk was om het aanstaande bruidspaar een complete tandentrekking met kunstgebit cadeau te doen, ook al was er nog niet veel mis met het gebit. Dat scheelde kosten en ongemak op latere leeftijd, zo redeneerde men. Er waren klinieken waar alle – ook – gezonde tanden en kiezen binnen een dag getrokken werden en je ’s avonds met een aangemeten kunstgebit weer naar huis kon.

Nee, toch niet weer?

Wat ik heel schrijnend vind is dat er nu mensen met gebitsproblemen zijn, die net als vroeger overwegen om alles zo snel mogelijk te laten trekken en een kunstgebit te nemen om verdere tandartskosten te vermijden. Een kunstgebit wordt grotendeels vergoed door de basisverzekering. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het tv-programma EenVandaag.

Flink duurder geworden

De afgelopen jaren zijn de kosten voor de tandarts flink gestegen, deels door corona, deels door de inflatie. 1 op de 3 mensen met een laag inkomen is al meer dan 2 jaar niet naar de tandarts geweest, omdat ze het niet konden betalen. 4 op de 10 sloegen om diezelfde reden een controle of zelfs een behandeling over, zoals het vullen van een gaatje. Overigens zegt 1 op de 5 mensen met een laag inkomen sowieso al nooit naar de tandarts te gaan.

Er is een gaatje…

In Nederland bestaan verschillende lokale noodfondsen waar aanspraak op kan worden gemaakt op het moment dat mensen zich in een nijpende financiële noodsituatie bevinden. Het overkoepelende orgaan is Stichting Urgente Noden Nederland (SUNN). Noodzakelijke zorgkosten komen voor een bijdrage in aanmerking. Ook voor tandarts- en eventuele andere mondzorgkosten kan een kleine bijdrage (maximaal 200-400 euro) worden aangevraagd via erkende hulpverleningsinstanties. Zoals huisartsen, maatschappelijk werkers, kredietbanken en levensbeschouwelijke organisaties. De bijdrage wordt uitgekeerd aan de hulpverlenende instantie, om te waarborgen dat het bedrag daaraan wordt besteed waarvoor het is aangevraagd. Op deze website staan de noodfondsen per regio vermeld. Blijf dus niet rondlopen met pijn in uw mond. Dat is nergens voor nodig. Schakel financiële hulp in; die fondsen zijn er niet voor niets!

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns. 

(Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie