Ieders mening telt

Jan Slagter: ‘Ieders mening telt’

Ik ben een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Het uitsluiten van mensen om hun achtergrond of opvattingen, zoals de woke-beweging in ons land momenteel doet, vind ik een gevaarlijke tendens.

Jonge debaters

Vorige week nam ik deel aan de finale-uitzending van het tv-programma Op weg naar Het Lagerhuis. Daarin ging ik in debat met de 10 beste jonge debaters van ons land. Frappant was dat ik in hetzelfde decor zo’n 19 jaar geleden stond in het programma Het Lagerhuis tegenover Marcel van Dam. Toen was MAX nog geen omroep en Van Dam was erop tegen dat die nieuwe omroep er zou komen omdat, zo zei hij, je dan ook wel een omroep kunt beginnen voor tevreden pijprokers. Dat debat heb ik wel van hem gewonnen, geloof ik… Ik ben overigens een grote fan van het programma Het Lagerhuis en vind dat dat echt weer moet terugkomen.

Woke is slecht

Het debat ging nu over de woke-cultuur die de afgelopen jaren ook in Nederland in opkomst is. Opent de woke-beweging ons de ogen voor onrecht of beperkt het juist de vrijheid van anderen? Ik verdedigde de stelling: ‘De woke-beweging is slecht voor Nederland’. Ik had slechts één medestander onder de jongeren en een groot aantal tegenstanders…

Vrijheid van mening is cruciaal

In de afgelopen meidagen is op velerlei wijze aandacht besteed aan de vrijheid waarin wij in Nederland kunnen leven. Vrijheid van meningsuiting maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. De vrijheid hebben om te zeggen en schrijven wat je vindt en om informatie te ontvangen en verspreiden, is cruciaal voor een democratisch land.

Wie mag niet meedoen?

Het woordje woke komt uit de jaren 30 van de vorige eeuw, toen zwarte Amerikanen tegen elkaar zeiden: we moeten alert zijn, waakzaam zijn voor structureel racisme. Daar sta ik volledig achter. Maar de woke-beweging in Nederland is erop uit om mensen uit te sluiten, ze te cancelen: ‘jij doet niet meer mee!’ Als oude witte heteroman ervaar ik dat aan den lijve. Ik word gezien als een dader, schuldig aan allerlei sociaal-maatschappelijke misstanden, zoals discriminatie wegens ras of geloof.

Zijn wie je wil zijn

Maar als er érgens wordt gediscrimineerd, is het in die woke-beweging. Ik wil niet in een land wonen waarin mijn mening of die van een ander niet meer telt, omdat die toevallig niet strookt met die van de woke-beweging. Verleden jaar was ik in een tv-programma van RTL een dragqueen. Peter R. de Vries heeft dat ook gedaan, omdat hij zei, net als ik: iedereen in Nederland mag zijn wie hij wil zijn.

Taalpolitie

We mogen van elkaar verschillen, maar ik ben tegen het cancelen van mensen zoals de woke-beweging op dit moment aan het doen is. Dat niet alleen; ze zijn ook een soort taalpolitie aan het worden. ‘Moedermelk’ mag niet meer, dat is mensenmelk. ‘Vrouwen’ menstrueren niet meer, het zijn mensen die menstrueren. Boeken moeten worden herschreven, zoals die van Agatha Christie, omdat er ‘foute’ termen in voorkomen.

Gevaarlijke ontwikkeling

Deze extreme vorm van politieke correctheid kan een zeer gevaarlijke wending krijgen. Kijk naar wat er gebeurde in 2002 en 2004, toen Pim Fortuyn en Theo van Gogh werden vermoord om hun meningen, die volgens sommigen niet meer gehoord mochten worden. Ik ben 69 en kom uit de protestgeneratie. In de jaren ‘70 en ’80 hebben wij – vaak luid – onze stem laten horen tegen zaken waar we het niet mee eens waren. Maar wat ik niet heb gedaan, en ook mijn generatie niet, is mensen wegzetten.

Jan Slagter: Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns. 

(Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord