Innovatie

Het is een soort toverwoord: innovatie. Alles moet vernieuwd en dan wordt de zorg als vanzelf beter. Het moet het ook nog eens goedkoper en minder arbeidsintensief, want anders kunnen we op den duur de zorgkosten niet meer opbrengen.

Verandering

Ik loop al een tijdje mee en het klopt: in de zorg is vrijwel niets meer hetzelfde als 40 jaar geleden. Zo zijn er stents voor kransslagaders, worden hartkleppen met een catheter via een bloedvat ingebracht, helpen bloedverdunners om beroerte te voorkomen: allemaal innovaties. Chemotherapie voor kwaadaardige aandoeningen bestaat al heel lang, maar nu zijn de bijwerkingen beter hanteerbaar en is de overleving bij kanker veel beter.

Thuisarts

Medische informatie kon je vroeger halen uit een encyclopedie of vragen aan de buurvrouw. Tegenwoordig is er de site Thuisarts.nl, die 100.000 keer per dag(!) geraadpleegd wordt. Berekend is dat daardoor de zorgvraag met 12 procent is afgenomen. Verwijsbrieven rollen uit de computer van de huisarts en zijn beschikbaar voor de volgende dokter nog voordat de patiënt in het ziekenhuis is gearriveerd. Trouwens, ook de administratie is geautomatiseerd: mijn kinderen brachten vroeger de handgeschreven rekeningen voor particuliere patiënten rond, nu gaat de totale declaratie in een vloek en een zucht zonder dat je daar als patiënt iets van merkt. Trouwens, wat zijn dat ook alweer: particuliere patiënten?

Zorg van nu

Toch is de klacht dat vernieuwing veel te langzaam gaat. Kijk maar eens op de site over de zorg van nu. Er is veel meer mogelijk dan u denkt. Slimme oplossingen kunnen overal in de zorg en welzijn helpen. Bijvoorbeeld domotica om langer thuis te kunnen wonen, hulpmiddelen om mee te kunnen doen als je een beperking hebt, e-health om prettig te werken als zorgprofessional of andere innovaties in de zorg om gewoon gezonder en bewuster te leven.

Tijd voor MAX

Het komende jaar ga ik in Tijd voor MAX eens per maand een onderwerp over innovatie in de zorg bespreken. Ik ken veel voorbeelden, maar ik roep u op om mij te melden als u een handige toepassing op het oog hebt, die nog onvoldoende wordt gebruikt. Misschien helpt het als we daar meer bekendheid aan geven. Dus heeft u een medische innovatie waar u meer aandacht voor wilt? Laat dan een reactie achter onder deze column.

Dokters overbodig?

Sommige mensen denken dat dokters op den duur overbodig worden. Met kunstmatige intelligentie kunnen computers steeds meer data combineren om daarmee sneller een diagnose te stellen. Dat zal zeker een goed hulpmiddel worden, maar als patiënt zou ik een diagnose en behandeling toch graag bespreken met een levende dokter. Bij huisartsen is de roep om meer tijd dan de bekende 10 minuten voor een consult steeds vaker te horen. Ook ziekenhuisspecialisten willen langer kunnen overleggen met hun patiënten. Hoe de innovatie ook voortschrijdt, je zal altijd willen weten wat dat voor jou als patiënt betekent.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Laurens Rijpstra says:

  Hoi Ted,
  Leuk artikel en er is inderdaad heel veel aan de gang!
  Lijkt me leuk om je hier eens meer over te vertellen vanuit patiëntperspectief.
  Ik werk elke dag aan het sneller mogelijk maken van mooie en goede innovatie waar de patiënt, mens iets aan heeft!
  Een van de innovaties die er aankomt is het PGO, persoonlijke gezondheidsomgeving. Een online plek waar je al gezondheidsgegevens veilig kan gaan opslaan, beheren en gebruiken voor je gezondheid!
  Vertel je graag meer over de ontwikkelingen daarvan! :).

  1. DokterTed says:

   Prima idee, die houden we erin!