Duur 05:46
Gepubliceerd op 15 november 2016

Bijsluiters medicijnen binnenkort ook als ‘kijksluiter’ beschikbaar bij apotheken

Als aanvulling op de bijsluiters die apothekers bij medicijnen meegeven wordt er gewerkt aan een alternatief waarbij een video bekeken kan worden, een ‘kijksluiter’.

Bibliotheek met 1000 animaties

Patiënten hebben soms moeite de informatie die in een bijsluiter staat te begrijpen en te onthouden. Het bedrijf Zorganimaties heeft daar een alternatief voor bedacht. Zij hebben een bibliotheek van inmiddels 1000 videoanimaties ontwikkeld waarin belangrijke onderdelen van officiële bijsluiters in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan gebruikers van de middelen. Kijksluiter is inhoudelijk volledig gebaseerd op de bijsluiter, maar vervangt deze niet. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Consumentenbond omarmen dit idee van 2 Nederlandse artsen.

Gepersonaliseerd

Over het algemeen onthouden mensen 10 procent van wat ze lezen, 20 procent van wat ze horen, 30 procent van wat ze zien en 50 procent van wat ze tegelijk horen en zien. Onderzoek heeft aangetoond dat een video erg geschikt is voor effectieve informatieoverdracht. Kijksluiter bevat de informatie die voor een gebruiker relevant is. Waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt, wat kan de gebruiker verwachten en waar moet men op letten? En dit gepersonaliseerd op onder andere geslacht en leeftijd. Het doel is dat de kijksluiter begin 2017 ook beschikbaar is in het Engels, Turks en Arabisch en de bibliotheek moet dan zo’n 5.000 receptenvideo’s bevatten.

Internet steeds belangrijker in de gezondheidszorg

Internet speelt een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. Mensen maken meer gebruik van internet voor het zoeken naar antwoorden op hun medische vragen. De website van het Nederlands Huisartsen Genootschap, Thuisarts.nl, wordt maar liefst door 4 miljoen mensen per maand bezocht. Dit heeft geleid tot een vermindering van het aantal huisartsen bezoeken met 12 procent. Daarnaast kent internet de nodige valkuilen voor de gezondheidszorg. Zo is het bestellen van de zwaarste pijnstillers en antidepressiva een fluitje van een cent, zonder overleg met een arts.

“Als ik zoek op internet, kan ik meestal de commerciële sites wel onderscheiden van de betrouwbare, maar voor een leek valt dat niet mee. Als er reclame wordt gemaakt, moet je natuurlijk uitkijken”, aldus dokter Ted van Essen. Op Thuisarts.nl staat de informatie zoals de huisarts het zelf ook gebruikt. Ook op MAX Vandaag bij MAX Medisch vindt u veel medische informatie. Daar kunt u zoeken op meer dan 200 kwalen en krijgt u uitleg en fragmenten uit medische items van Tijd voor MAX en andere MAX-programma’s.

Online portaal

Kijksluiter wordt beschikbaar voor meer dan 95 procent van alle geneesmiddelen die voor de eerste keer worden uitgegeven in de apotheek. De video’s kunnen in de apotheek zelf worden bekeken, maar ze zijn vooral bedoeld om thuis, in alle rust bekeken en herhaald te worden. De video’s kunnen bekeken worden in een online portaal dat specifiek ontwikkeld is voor de apotheek van de betreffende patiënt. Kijksluiter kan dus als een service van de eigen apotheek aan de patiënt worden aangeboden.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 15 november 2016.

(Bron: zorganimaties.nl, telegraaf.nl, Ted van Essen)

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 15 november tot en met woensdag 16 november 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over de bij- en kijksluiter. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 16 november 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. oosterwijck says:

  Stop met die onzin. …. Dit zijn alleen maar smoesjes, om meer geld te genereren uit medicijn gebruik. Totaal overbodige onzin. Laatst kocht ik neusdruppels, tegen Pollen allergie. De flacon kostte €7.50 en ik moest €5 extra betalen, voor de bijsluiter, dat is €12.50 in totaal. In Belgie kosten medicijnen aanzienlijk minder als in Nederland, en daar wordt je geheel gratis, bijzonder vriendelijk geinstrueerd hoe je een medicijn moet gebruiken. Dezelfde flacon kost in Belgie €4 en krijg je €3.25 terug van de mutualiteit. Bovendien vind je, in Belgie, op elke straathoek een apotheek, zodat je niet de halve stad hoeft af te zoeken naar een apotheek, zoals in Nederland. Hoe is het toch mogelijk, dat de gezondheidzorg in Nederland zo extreem uit de hand gelopen is? … Hoe is het toch mogelijk, dat geen enkele politiek partij een eind maakt aan deze volksverlakkerij? …

 2. Martin Koenen says:

  Wie is verantwoordelijk voor het filmpje? Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat 1 van de 2 assistentes een hoofddoek draagt? Dringend verzoek dit filmpje niet verder uit te rollen maar te vervangen. Lijkt toch nergens op. Ook dit wordt ons weer opgedrongen terwijl denk ik minder dan 1 % van de assistentes een hoofddoek draagt maar let wel, ook los daar van.

 3. graag_zou_ik_willen_weten says:

  Graag zou ik willen weten of er ook onderzoek gedaan is waarin is nagegaan welke effecten er van de kijksluiter verwacht mogen worden.

  Dank vast voor uw reactie!

  1. MAX Vandaag says:

   Beste graag_zou_ik_willen_weten, daarover is bij ons vooralsnog niets bekend. U zou daar bij zorganimaties.nl naar kunnen informeren.

 4. Bertjoo says:

  Vandaag Ted van Essen gezien bij Max. Hij beweert dat Metformine (medicijn tegen Diabetes type 2) bij 2 maal daags gebruik, ’s morgens bij het ontbijt en ’s middags bij de lunch moet worden ingenomen.
  Bij 3 maal daags zegt hij dat eens per 8 uur de pil moet worden ingenomen.

  In mijn bijsluiter staat: Bij 2 maal daags, één bij het ontbijt en één bij het avondeten.
  Bij 3 maal daags in de bijsluiter: één bij het ontbijt, één bij de lunch en één bij het avondeten.
  Is mijn bijsluiter fout of is Ted van Essen in de war?

Bekijk ook

Meer