Groepsreis organiseren groot risico

Regelmatig komen ze voorbij: goedbedoelende vrijwilligersorganisaties die een reis boeken voor eenzame ouderen of gehandicapten, scholen die vijfdaagse stedentrips organiseren voor studenten, personeelsverenigingen die een driedaags uitje mogen regelen. Maar dat is niet zonder risico’s. Voor je het weet, word je in de zin van de wet gezien als reisorganisator. En dat kan u heel veel geld kosten!

Wij zijn het nog niet vergeten, het faillissement van OAD. Een groot bedrijf met een bekende naam dat uiteindelijk het hoofd niet boven water kon houden. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) moest miljoenen uitkeren aan consumenten die geboekt hadden bij dit bedrijf. De SGR dekt namelijk dit risico af. Maar dat gold niet voor iedereen. Maar liefst 7 miljoen euro werd niet uitgekeerd, omdat organisaties dachten dat ze de dekking van de SGR hadden, wat niet zo bleek te zijn.

Iedereen gedupeerd

Hoe het zit, maken we duidelijk aan de hand van een paar voorbeelden. Stel, u bent vrijwilliger bij de ouderensoos in het buurthuis. U wilt met elkaar een reisje maken naar Praag. U kiest voor een gerenommeerde reisorganisatie en zoekt bij hun een reis uit. U voegt ter begeleiding een gastvrouw toe en boekt tevens een rondrit in de avond die niet in het standaardprogramma zit. Voor het gemak laat u de mensen aan u betalen en maakt u het geld in het geheel over naar de reisorganisatie. Een paar weken later gaat die organisatie failliet. Volgens de voorwaarden heeft u dan géén recht op dekking vanuit het garantiefonds en iedereen is gedupeerd!

Welke reisorganisatie

Of denk eens aan de schoolreizen die uw kleinkinderen maken. Dat is tegenwoordig geen dagje speeltuin meer; tegenwoordig maken de jongelui studiereizen naar Rome, Londen en zelfs China! Wij kunnen u vertellen dat de meeste van die reizen waarschijnlijk niet goed georganiseerd zijn. Recent hadden we een school die een groepsreis geboekt had bij een Engelse reisorganisatie die naar maatstaven van de Nederlandse wet nergens bij was aangesloten. Niet bij een garantiefonds en niet bij de ANVR, dus met eventuele klachten naar de geschillencommissie gaan was geen optie. Sterker nog, op alle correspondentie stond ook de naam van de school. De ouders hadden geen idee met wie ze op reis gingen. De clou: ze gingen op reis met de school als reisorganisator! De school besefte dat niet en wilde er eigenlijk ook niet aan om dit te geloven. We namen contact op met de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Zij gaan wel serieus hiernaar kijken en zullen de scholen op de hoogte brengen van de risico’s.

Juridisch aansprakelijk

Die risico’s zijn niet mals. Een reisorganisator heeft volgens de wet op de reisovereenkomst een zeer vergaande juridische aansprakelijkheid. Niet alleen voor zichzelf, maar óók voor alle hulppersonen en organisaties die betrokken zijn bij de reis. En daarvoor zijn ze natuurlijk niet verzekerd, omdat ze niet beseffen dat ze een reisorganisatie zijn. U kunt zelf invullen welke problemen er kunnen ontstaan als er ongelukken gebeuren op reis… Laat u dus goed informeren over de risico’s en de handigste manier van boeken als u een groepsreis wilt organiseren.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Organiseer nooit een reisje, voor niemand. Ook niet voor je zelf. … Weet dat je zaken doet met een totaal verziekte, criminele sector. Denk even na: Hoelang bestaan al problemen met de reisbranche? … Frits Bom heeft daar zijn leven aan gegeven en die is inmiddels overleden van ouderdom. En nog steeds is de reisbranche niet op orde. Stop allemaal, helemaal, met reizen boeken. Bedenk eens iets anders om jezelf en omstanders te vermaken. In plaats van reizen maken naar andere plekken, waar overlast wordt veroorzaakt aan de autochtone bewoners, moeten we met z’n alle plezier gaan zoeken in andere leuke bijeenkomsten. Waarom moeten miljoenen mensen, vanuit China, naar het rijksmuseum, om daar elkaar te verdringen, met een telefoon op een stokje, voor een kopie van een oud schilderij? Waarom moet een schoolreisje naar Parijs? Waarom moet elke armoedzaaier elk jaar met geleend geld naar Alicante, om daar overlast te ondervinden van dronken Britten? Blijf eens lekker thuis en organiseer een picknick in het park. Laat je niet gek maken door de commercie.