gasfles

Gasflessen geven soms besognes

Heerlijk om met dit prachtige weer buiten te eten en de barbecue aan te steken. Die brandt steeds vaker op elektra of gas. En op een wat frissere avond is een gashaard of terrasverwarmer best aangenaam. Op veel van die gasflessen die daarvoor gebruikt worden, zit statiegeld. 

Meneer Smits nam contact met ons op. Hij had zijn tuin opgeruimd en aangezien hij zijn terrasverwarmer nooit meer gebruikte, bracht hij de gasfles terug naar een verkooppunt van Benegas. Hij had 11 jaar   geleden 55 euro moeten betalen aan statiegeld. Dat verwachtte hij  terug te krijgen. Niks bleek minder waar. Ze vroegen hem naar de aankoopbon, maar die had hij na al die tijd natuurlijk niet meer. Ook op zijn e-mails naar Benegas kreeg hij steeds nul op het rekest.

Fles niet aangemeld

We namen contact op met Benegas. Het verhaal zat toch iets anders in elkaar dan meneer Smits had aangegeven. Bij de aankoop van de fles had meneer Smits papieren gekregen om zijn fles te  registreren. Dat had hij niet gedaan. Om hem nu toch ter wille te zijn, vroegen ze om een aankoopbon. Ze snapten dat hij die niet meer kon overleggen. Maar hij leverde toch een fles in? Betaal dan gewoon dat statiegeld terug, horen wij u denken. En daar zit hem de crux; blijkbaar is zo’n gasfles heel aantrekkelijk om te stelen. In het verleden had Benegas klachten ontvangen van mensen van wie de fles gestolen was. Daarop hebben ze een registratieplicht ingevoerd, zodat diefstal geen zin meer had. Dit ter bescherming van de koper. Als de koper zich echter niet registreert en ook geen bon kan laten zien, heeft hij een probleem.

Achter slot en grendel

Niet iedere gasflessenleverancier hanteert deze regels. Staat u op het punt om een gasfles te kopen, kijk dan goed naar de voorwaarden. Als u geen zin heeft in die registratie en koopt bij een partij waar dit niet hoeft, zet dan uw gasfles ’s avonds achter slot en grendel. Het lijkt voor dieven een lucratieve handel.

Nog meer bewaartips

  • Bewaar gasflessen altijd rechtop.
  • Zet een gasfles nooit in een kelder of op een verdieping.
  • Gas is zwaarder dan lucht waardoor vrijgekomen gas naar beneden zakt. Daardoor kan er gasophoping ontstaan.
  • Ventilatie moet daarom met name onderin de opslagruimte plaatsvinden.
  • Zet op kunststof gasflessen een streepje bij het niveau van de inhoud. Zo kunt u controleren of de fles lekt.
  • Een gasfles hoeft niet vorstvrij opgeslagen te worden. Propaan kan tot temperaturen van -42 graden worden gebruikt.
  • Voor de veiligheid van kinderen monteert u een gasstop. Draaien ze aan de kraan, dan zal de gasstop de gasdoorvoer meteen afsluiten.

Coulance

Voor meneer Smits is het uiteindelijk netjes opgelost. Benegas heeft hem alsnog het statiegeld overgemaakt.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie