familierecepten

Familierecepten

Het begon met een kookschriftje dat ik vorig jaar kreeg. Het werd me toegestuurd door een lieve dame  die bang was dat het anders misschien in de papierbak zou verdwijnen. Ze stuurde het in een opwelling vertelde ze, in de hoop dat ik er blij mee zou zijn.

Kookschriftjes vertellen het echte verhaal

Het was een familiekookboekje uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Handgeschreven door de moeder en tantes van een jonge vrouw die voor haar huwelijk naar Indonesië afreisde en daar door haar bijgehouden en aangevuld met Nederlands-Indonesische gerechtjes. Het had zelfs de kampen overleefd. Ik ben er zo blij mee, omdat dit soort schriftjes niet alleen een familieverhaal vertellen maar ook heel veel zeggen over hoe er destijds nu écht gegeten werd. Zulke bijzondere documenten zeggen veel meer dan kookboeken uit dezelfde periode. Het zijn meestal de meest geslaagde versies van gerechten die opgetekend worden. Familietradities. Recepten die gedeeld en aangepast worden en van generatie op generatie doorgegeven. Ze zijn ook zo interessant omdat ze een enkel keer iets zeggen over hoe er in een bepaalde streek gegeten werd en dan weer hoe  een exotisch keuken wordt ingebed in de Nederlandse  cultuur.

Familierecepten in Tijd voor MAX

Daarom heb ik laatst een oproepje gedaan in Tijd voor MAX. Heeft u familierecepten, stuur ze me vooral. Oude kookboekjes uit de vorige eeuw of ouder, gooi ze alsjeblieft niet weg. Ik ben er erg gelukkig mee. Ik ben van plan om 1 x per maand iets te doen met een oud familierecept. En misschien wilt u dan wel komen om er bij te zijn in de uitzending.

Ik vind het geweldig om te horen hoe er thuis werd gegeten. Zijn er familierecepten die uit een ander land zijn meegenomen. Herinnert u zich nog de smaak van sommige gerechten? Mist u dingen van toen of juist helemaal niet? Naar al die dingen ben ik benieuwd.  Zijn er smaken waar u naar terugverlangt? Of misschien juist liever vergeet. Wat is het lekkerste wat u ooit gegeten hebt?

Gooi ze niet weg!

U mag mailen,  hieronder reageren, het melden via de website of het sturen naar MAX ter attentie van mij.

Geef een reactie