wachtwoord

Elles de Bruin: wachtwoordenterreur

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles vindt al die wachtwoorden niet altijd even handig,

Alleen met een wachtwoord

Naast de digitale assistenten bij steeds meer klantenservices is een grote ergernis van mij wat ik maar even de wachtwoorden-terreur noem. Ik kan geen website bezoeken of iets bestellen of ik moet allerlei gegevens invullen waar ik dan alleen met een wachtwoord bij kom. Onlangs wilde ik een wandel-app op mijn telefoon zetten, om zo wandelroutes te kunnen lopen. Het inschrijven ging moeizaam en elke keer moest ik opnieuw een wachtwoord opgeven. Mijn creativiteit voor het verzinnen van een ander wachtwoord was volledig op en mijn poging strandde. Dan maar geen wandel-app. Daarna ben ik nog een uurtje bezig geweest met het downloaden van een gps-route op mijn telefoon, ook dat verliep moeizaam. Hier fungeerde een filmpje op YouTube als de reddende engel en is het me gelukt.

Digitaal gedisciplineerd

Ik kan u veel voorbeelden geven waardoor ik vaak afhaak in de digitale wereld. Ik ben 58, misschien niet super digitaal vaardig, maar het wordt je als consument ook niet makkelijk gemaakt. Hoewel de bedenkers van dergelijke online diensten vinden dat ze de klant juist helpen, voelt dat voor mij vaak anders. Wachtwoorden zijn nodig voor beveiliging van bepaalde diensten, ik snap het allemaal wel, maar ik word er wel af en toe tureluurs van. Waar sla ik al die wachtwoorden op? Daar zijn weer handige apps voor, moet je wel weer je telefoon in de buurt hebben. Het is een kwestie van discipline, zei een jongere collega laatst tegen me. Ik ben bang dat de conclusie moet zijn, dat ik niet digitaal gedisciplineerd ben. Het zij zo.

Herkenbaar? Laat het ons weten via meldpunt@omroepmax.nl

MAX Meldpunt,  elke vrijdag om 19.15 uur op NPO 2

Geef een reactie

Reactie

 1. dragon says:

  Misschien wordt het tijd dat Max de hand in eigen boezem steekt.
  Het betreft hier het inloggen bij Max daar softwarefouten in zitten, die volgens uw ITers niet opgelost kunnen worden.
  Als ik dan eindelijk door de brij van allerlei onbeduidende meldingen met een truc ingelogt ben, en ik kies een ander item uit de rubriek, dan blijkt dat ik er weer uitlig.
  Ook is het niet mogelijk het wachtwoord zichtbaar te maken, zodat ik kan zien of ik geen typefoutje heb gemaakt., of de CapsLock vergeten uit te zetten.
  Ik denk dat veel mensen afhaken, zeker als ze niet bedreven zijn op PC’s
  Verder vind ik de site rommelig , en onoverzichtelijk. Ook blijven veel items na jaren nog zichtbaar, .
  Misschien is dat handig, maar dat zou in het menu als archief geplaatst kunnen worden.