Gebruiksaanwijzing

Elles de Bruin: stress van gebruiksaanwijzing

Voor de online serie de Wondere Wereld, waarin ik producten en diensten uitprobeer, heb ik binnen enkele dagen te maken gehad met verschillende gebruiksaanwijzingen en ik werd er gek van.

Gebruiksaanwijzing in andere taal

Soms is een gebruiksaanwijzing uitsluitend in het Duits, vaak is het een verwijzing naar een app, die je dus eerst moet downloaden, zoals bij een fietsnavigatie. Als je dat dan hebt gedaan, moet je je eerst registreren met, jawel u begrijpt het al, een wachtwoord en een gebruikersnaam.

Niet te doorgronden

Daarna ben ik ruim 1,5 uur bezig geweest om met de online gebruiksaanwijzing de fietsnavigatie aan de praat te krijgen. En zelfs met hulp van een digitale kenner is het ons niet gelukt. Ik ben gaan bellen met de helpdesk, en daar kwam ik ook niet verder dan een Engelstalige voicemail. Het gaat hier wel om een product van bijna 100 euro en hij ligt nu ongebruikt in een diepe la.

De digitale wereld brengt ons veel goede zaken, dat wil ik best toegeven, maar het is vaak ook heel ingewikkeld. Bekijk onze serie de Wondere Wereld om te zien hoe het mij vergaat.

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2. MAZX-dj Daniel Dekker belt op 2 december 2021 met Elles in zijn radioprogramma Lunch Lekker. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Matt says:

  Geachte mevrouw,

  Ik miste de bron waar Elles de Bruin het over had ” hoekige” taal of hoe zeg je het anders? Waar vind ik dat?

  Met vriendelijke groet,

  Robert Rijkschroeff

  dragon says:

  Ik heb jou youtube gezien over de robotstofzuiger.
  Ik moest er wel om lachen, maar ook worstel ik hiermee
  Van de vaak 30pagina’s zijn 25 pagina’s waarschuwingen , wat je niet of wél moet doen.
  Ook zijn de letters vaak superklein, en moet ik met een loeplamp lezen.
  De vertaling naar Nederlands is via chinees ,Japans , Engels gedaan.
  Daardoor ontstaan de meest vreemde zinnen.
  Soms moeten er toetsen enkele seconden ingedrukt worden om in een functie te komen.
  Eer dat je het vervolg hebt gelezen, is die vorige functie weg.
  Vaak laat ik mijn vrouw voorlezen, terwijl ik de uitvoering doe.
  Mijn stelling is dan ook: ALS JE HET APPARAAT SNAPT, BEGIN JE DE HANDLEIDING TE VOLGEN 🙂