niet loslaten

Elles de Bruin: niet loslaten!

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles in de bres voor ouderen met een AOW en een klein pensioen.

Inflatie

Een tank benzine kost meer dan 100 euro, een klein tasje boodschappen bij de supermarkt met wat kaas, brood, vleeswaren en fruit al snel 40 euro, de energieprijzen zijn torenhoog. De inflatie eist zijn tol. Als ik deze weken boodschappen doe, denk ik vaak terug aan de uitzending waarin we aandacht besteedden aan de koopkracht van mensen met een AOW al dan niet aangevuld met een klein pensioen.

Kabinetsplannen

Hun koopkracht staat onder druk en dan is het kabinet ook nog eens van plan om de koppeling tussen AOW en minimumloon los te laten. Dus de stijging van het minimumloon, in de kabinetsplannen 7,5 procent, zal niet met zekerheid worden doorgevoerd voor mensen met een AOW-uitkering.

Niet in de kou

Ik was in de Tweede Kamer toen dit werd besproken en premier Rutte erkende het probleem, maar is vooralsnog niet van plan de genoemde koppeling in stand te houden. Hij beloofde dat het kabinet de komende maanden de koopkrachtplaatjes nogmaals onder de loep zal nemen om te bezien wat de effecten zijn. Eigenlijk stuurde hij de AOW’ers met een klein pensioen vooralsnog het bos is. Laten we hopen dat het kabinet, zeker met deze torenhoge inflatie, zijn verantwoordelijkheid neemt en de mensen met de laagste inkomens niet in de steek laat.

Meldpunt, elke vrijdag 19.50 op NPO 2. 

(Beeld: ANP)

Geef een antwoord