tv repareren

Elles de Bruin: ‘liever repareren’

Mijn zoon stootte laatst tegen de tafel waar zijn tv op staat. Het apparaat viel op de grond en het beeldscherm was kapot. Hij baalde enorm. Mijn eerste reflex was: we onderzoeken of het apparaat te maken is. Maar mijn zoon was al op internet aan het zoeken naar een nieuwe tv.

Repareren duurder dan kopen

“Dat is toch niet nodig als alleen het scherm kapot is”, probeerde ik nog. Maar volgens mijn zoon was het maken van een tv van 250 euro onmogelijk. Ik wilde toch onderzoeken of het niet kon en kwam uit bij een tv-reparatiebedrijf, mij werd uitgelegd dat een nieuw scherm voor zo’n goedkope tv bijna net zo duur is als een nieuwe tv. “Uw zoon kan beter een nieuwe kopen, mevrouw. Deze goedkope tv’s worden niet gemaakt om reparabel te zijn.”

Duurzamer?

Dus toch een nieuwe tv aanschaffen? Er zit misschien niks anders op, maar raar is het wel. Het is toch zonde dat zo’n tv, waaraan voor de val niets mankeerde, nu op de schroothoop terechtkomt. Waarom maken we de producten niet zo dat je ze wel kan repareren? Dat zou toch veel duurzamer zijn?

Milieuvriendelijke aankopen

Er bestaat ook nog zoiets als het Repair Café waar kapotte appraten een tweede leven krijgen. Daar hebben we in Meldpunt ook eens aandacht aan besteed. Misschien kunnen we daar nog langs? Of is dit hoop tegen beter weten in? Gelukkig is het voor de consument wel steeds makkelijker om milieuvriendelijke aankopen te doen. De kringloopwinkels zijn een groot succes en ook de ‘vintagewinkels’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Zelfs Zeeman gaat in tweedehandskleding, volgens mij een hele goede ontwikkeling. Nu nog gerepareerde tweedehands tv-toestellen.

Wilt u meepraten? Kijk op MAX Meldpunt

Geef een reactie