Keuzestress bij uitzoeken verf

Elles de Bruin: keuzestress

Verf kopen. Ik haat het. Honderden kleuren, tientallen soorten; waar doet een mens goed aan? Het begint al bij het uitzoeken van een geschikte kleur. Dat vind ik erg ingewikkeld.

Opties

Je krijgt een waaier mee, of een klein stukje karton, met daarop de verschillende opties. Een goede indruk daarvan krijgen is erg lastig. Ik loop met de kaartjes door het huis en houd het overal tegenaan. Als de zon uit de kamer verdwijnt, is de kleur weer totaal anders. Toch maar de lichtere tint dan? Of juist niet?

Keuzes, niet mijn sterkste punt

Keuzes, niet mijn sterkste punt, zeker niet bij het uitzoeken van de juiste kleur verf. En dan het type verf. De keuze voor mij als consument is die tussen een goedkope pot van een bouwmarkt, of een duurdere variant van een bekende verffabrikant, die vaak per liter dubbel zo duur is. Als de bouwmarkten stunten, wordt het verschil soms nog wel groter. Bij de verfspecialist maken ze natuurlijk reclame voor de duurdere merken.

Huismerk of niet

De heren en dames van de bouwmarkten zeggen dat je ook best hun huismerk kunt nemen. “De kleurvastheid houdt misschien geen 8 jaar”, zegt een alleraardigste medewerker tegen mij. “Maar tegen die tijd willen de meeste mensen allang weer een andere kleur op hun muur of deur.

Soort

En wilt u op waterbasis of op terpentinebasis?” Weer zo’n vraag. Voor het milieu lijkt me op waterbasis een stuk beter en ook gezonder voor mijn lichaam. Maar verf op terpentinebasis is veel sterker, laat ik me vertellen. “En wilt u hoogglans, zijdeglans, mat of krijtverf? En vergeet u het belang van goede grondverf niet?”

Pff, met rode wangen sta ik aan de balie. Ik hoor mezelf zeggen dat ik er nog even over nadenk en loop de winkel weer uit. Thuis ook nog maar overleggen.

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.15 uur op NPO 2

Geef een reactie