mantelzorg

Elles de Bruin: een noodkreet over mantelzorg

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles maakt zich zorgen over het mantelzorgbeleid van het kabinet.

Ik kreeg een mail van een vrouw met een noodkreet over de mantelzorg. Ze zorgt voor haar moeder, schoonmoeder en vangt 1 dag per week ook nog eens 4 kleinkinderen op, omdat haar kinderen de dure kinderopvang niet kunnen betalen.
Daarnaast werkt ze in een verpleeghuis als verpleegkundige.

Middag meelopen

Ze zei: “In Den Haag willen ze dat wij dit allemaal doen, maar het kan niet. Ik loop op mijn tandvlees.” Om haar drukke leven met eigen ogen te kunnen aanschouwen, ben ik een middag met haar meegegaan en ik was in shock. Ik zag een lief mens dat van hot naar her rijdt om iedereen bij te staan. Eerst naar de schoonmoeder om was te brengen en op te halen, toen boodschappen doen en brengen naar haar eigen moeder met lichte dementie. Met moeder de agenda doornemen van afspraken bij de dokter en opticien. Samen een verjaardagskaart schrijven voor een familielid. Tussendoor een beetje opruimen en de ijskast inspecteren op eten dat misschien over de datum is. Dan naar huis, waar de kleinkinderen al voor de deur staan. Vervolgens eten koken. Ik was al doodmoe, alleen al door ernaar te kijken.

Toen ik vroeg hoe het met haar was, barstte ze in tranen uit: “Het is veel, heel veel.” Misschien moet minister Helder ook eens met deze vrouw meelopen. Wilt u reageren? Mail naar meldpunt@omroepmax.nl

Meldpunt, elke vrijdag 19.50 op NPO 2.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie