Tekort medewerkers in de zorg

Elles de Bruin: de zorg piept en kraakt

We lezen het iedere week in de krant; te weinig medewerkers in de thuiszorg, op de IC’s, in de operatiekamers, op de verlosafdelingen, et cetera. Deze week werd ik hiermee zelf ook geconfronteerd.

Bevolkingsonderzoek

Na verschillende berichten van mensen om mij heen met de diagnose kanker vroeg ik me enigszins bezorgd af, wanneer ik weer aan de beurt ben voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ik belde met de betreffende organisatie en kreeg daar te horen dat ik pas in december 2022 zal worden opgeroepen. Dat is dan 3 jaar na de laatste mammografie, terwijl het elke 2 jaar moet worden gedaan. Dat is een gevolg van een opgelopen achterstand door corona, vertelde de medewerkster mij.

Personeelstekort

Maar ook doordat zij geen laboranten kunnen vinden om het onderzoek uit te voeren. Zij zei: “Er is een tekort aan personeel. En als we iemand hebben gevonden, moeten we die ook nog opleiden. Dat kost tijd.” Ze adviseerde mij in het voorjaar nog eens terug te bellen om te bezien of er dan wat meer ruimte zou zijn.

Ik begrijp dat het afgelopen jaar minder gevallen van kanker zijn gesignaleerd, maar dat komt mede hierdoor. In Nederland kunnen we niet meer de zorg leveren die we zouden willen en zou moeten. Helaas!

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

  1. Rienvd says:

    Het is goed als MAX elke dag even aandacht besteedt op tv aan het probleem van het tekort aan zorg. Ik hoor nog steeds in praatprogramma’s mensen zeggen dat ze vinden dat ze zelf mogen beslissen of ze zich laten vaccineren. Als er geen gevaar voor anderen zou zijn ben ik het er wel mee eens dat je zelf beslist. Maar we zitten in een crisis, een oorlogssituatie! Antivaccers zeggen bijvoorbeeld dat ze gezond zijn, veel sporten en niet bang zijn om corona te krijgen. Ze weten kennelijk niet dat ze wel anderen kunnen besmetten en dat die in het ziekenhuis terecht komen. De kans dat een gevaccineerde anderen besmet is veel minder en gevaccineerden liggen niet of minder lang in het ziekenhuis als ze toch besmet worden. Ik heb in mijn familie en vriendenkring diverse artsen en specialisten en die zeggen allemaal dat degenen die nu de IC’s bezetten voor het allergrootste deel ongevaccineerden zijn.
    Wellicht kan MAX een filmpje maken waarin op begrijpelijke wijze wordt getoond hoe belangrijk het is om te vaccineren om de zorg te ontlasten en de reguliere zorg door te laten gaan. En dat filmpje bij elke onderbreking van een programma te tonen. Wellicht kan het ook via facebook en instagram.