elles de bruin

Elles de Bruin: Alert in digitale wereld

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles waarschuwt voor digitale oplichting.

Pas op voor linkjes

‘Uw levering is in behandeling, bevestig levering hier’, met daarachter een internetlinkje.
Dit bericht ontving ik vorige week als sms op mijn telefoon. Mijn eerste reflex was: ik klik erop. Maar toen dacht ik: waar klik ik dan eigenlijk op? Niet doen!

Oplichting

Bij Meldpunt krijgen wij geregeld meldingen van kijkers die hiermee te maken krijgen: het zogenoemde phishing. Vaak komen zij via een datalek aan je telefoonnummer of e-mailadres, sturen mails en sms’jes. Als je er dan in tuint, hebben ze gegevens waarmee ze bijvoorbeeld geld van je rekening kunnen halen. Soms gebruiken ze zelfs de naam van een ziekenhuis als zogenaamde afzender. Wat misselijk!

Spoofing

Wat ook vaak gebeurt, is dat mensen gebeld worden door een nummer dat lijkt op dat van een bank of bedrijf, het zogenoemde spoofing. Je krijgt dan zogenaamd een helpdeskmedewerker aan de lijn, die een probleem wil oplossen. Eigenlijk zijn deze criminelen erop uit uw rekening te plunderen. De digitale samenleving is voor veel mensen erg ingewikkeld en iedereen wordt min of meer verplicht eraan mee te doen. Maar het is inmiddels ook heel logisch dat steeds meer mensen ernstige bedenkingen hebben om dat te doen. Want voordat je het weet ben je slachtoffer van een crimineel.

Laat dit u niet weerhouden om digitaal mee te blijven doen. Maar blijft alert, want een beller, sms-er of mailer hoeft niet te zijn wie u denkt dat hij of zij is!

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie