De ’tweede leg’

Opavaders worden ze wel genoemd; mannen die op oudere leeftijd een tweede gezin beginnen. Ze zijn er steeds meer. Door meer scheidingen zijn er meer tweede huwelijken. En vrouwen die huwelijk en gezin tot het laatste moment uitstellen, vinden vaak een partner in de categorie ‘vijftig plus’. In veel families leidt zo’n ‘tweede leg’ tot problemen, zelfs tot breuken.

Neem het gezin van Richard, een traditioneel gezin met vader, moeder en twee dochters. Alles gaat goed tot Richard, ergens midden vijftig, Karin ontmoet. Karin is eind dertig, sprankelend, mooi, succesvol in haar carrière, kortom: heel anders dan Richards echtgenote. Iedereen spreekt er schande van, maar Richard kiest voor ‘de liefde van zijn leven’. Binnen een jaar krijgen ze een tweeling, twee zoons. Richard, die is gestopt met werken, geniet van die kleintjes. Toen hij jong was, had hij weinig tijd voor zijn dochters. Bovendien hadden de meisjes hun toegewijde moeder. Karin heeft haar carrière, waarvoor ze veel reizen moet. Richard haalt de schade in en Karin kan blijven werken.

Iedereen is tevreden. Behalve zijn dochters. Zo’n leuke vader als Richard nu is, hebben zij nog nooit gehad. En in plaats dat hij met zijn kleinkinderen over de grond rolt en de eendjes voert, is hij bezig met zijn eigen zoontjes. Opa is dus geen èchte opa. Het is ook moeilijk te verdragen als de generatie boven jou zich in de jouwe voegt en luiers begint te verschonen. Maar er is meer aan de hand. De dochters zitten met een versmade, verbitterde moeder. Haar leven lang commandeerde hij haar. En wie is nu de baas? Karin. Die belt uit alle windstreken op om Richard te vertellen wat hij nu weer moet doen. Ook zijn dochters verdragen dat eigenlijk niet. Wie denkt Karin wel wie ze is!

Het wordt Karin tegen de rest, met Richard in het midden. Arme Richard. Die heeft opeens een enorm gezin te bedienen! En na jaren stille ergernis en jaloezie valt zo’n familie langzaam maar zeker uit elkaar. Karin heeft de sleutel. Richard kwam in haar leven met een verleden. En daar horen mensen bij die een plaats verdienen in het heden. Het zal zich uiteindelijk tegen haar keren als ze daar geen ruimte voor geeft. Maar Richard moet wel willen. En kunnen. Voordat het goed kan komen, moet hij willen inzien dat zijn dochters in hem teleurgesteld zijn en dat hij voor hen van levensbelang is en blijft ; ex ouders bestaan niet.

Geef een antwoord

Reactie

  MC.Wt-t Vr. says:

  Een oordeel vellen kan ik niet,
  omdat ik nooit in dit schuitje heb gezeten.
  Wel vind ik dat Karin,
  op deze manier het wel als werkende moeder die veel weg is,
  misschien later weer het verwijt krijgt:
  Jij was altijd afwezig,en Pa moest het allemaal doen.
  De omgekeerde wereld als eerder bij de dochters.