invalideparkeerplaats

De regels rond de invalideparkeerplaats

U rijdt op een parkeerplaats en zoekt zich tureluurs naar een vrije plek. Vooraan zijn wel een paar vrije invalidenparkeerplaatsen, maar die zijn alleen voor kaarthouders. Toevallig gaat daar net een andere auto staan. De chauffeur die uitstapt is gek genoeg zo fit als een hoentje. En ja hoor: er zit geen invalidenparkeerkaart achter de ruit. Mag dat zomaar?

Wat zijn eigenlijk de regels rond invalidenparkeerplaatsen? En wat zijn de mogelijkheden van een invalidenparkeerkaart? MAX Ombudsman zocht het voor u uit. Parkeren op een invalidenparkeerplaats mag alleen als u in het bezit bent van een invalidenparkeerkaart. Deze moet goed zichtbaar achter de voorruit liggen. Iedereen die zonder zo’n kaart parkeert, riskeert een boete die kan oplopen tot een paar 100 euro. Daarnaast mag de gemeente zonder waarschuwing vooraf de auto laten wegtakelen. Dat het lastig was om een andere parkeerplek te vinden, is bij dit alles geen geldig excuus.

Even een kopje koffie

Toch mag u in bepaalde gevallen ook zonder benodigde kaart met uw auto op een invalidenparkeerplaats staan. Namelijk als u alleen maar hoeft te laden en lossen, of als u alleen maar passagiers uit de auto laat. Voorwaarde is wel dat u ondertussen niet iets anders gaat doen. U kunt dus niet even snel een kopje koffie halen of een boodschap doen. In die gevallen mag de verkeersagent ervan uitgaan dat uw auto staat geparkeerd en riskeert u een boete.

Wist u dat u met een invalidenparkeerkaart…

• in de auto van uw keuze kunt rijden? De kaart is namelijk niet gekoppeld aan een kenteken, maar is persoonsgebonden.
• in veel Nederlandse gemeenten gratis kunt parkeren op plaatsen waar u normaal voor zou moeten betalen?
• onbeperkt mag parkeren in blauwe zones?
• ook mag parkeren op plekken met een verboden-te-parkerenbord? Dat mag voor maximaal 3 uur, en om die reden moet u dan wel een parkeerschijf gebruiken. Uiteraard mag u het overige verkeer niet hinderen.
• in alle landen van de EU terecht kunt?

Tip

Door alle voordelen die een gehandicaptenparkeerkaart met zich meebrengt, wordt deze nog wel eens gestolen. Hebt u zelf een invalidenparkeerkaart, dan kunt deze beschermen met een zogenaamde kaartkluis. De kaartkluis kost 50 euro en bestaat uit een beugelslot, waarmee de gehandicaptenparkeerkaart aan uw stuur vastzit. U kunt deze aanvragen via uw gemeente.

Geef een reactie

Reactie

    Tukker says:

    Ik heb in de Gemeente den Haag geparkeerd met een gehandicapten parkeerkaart op een , naar ik aannam, gehandicapten parkeerplaats.
    Volgens mijn onderzoek hoefde ik daar niet te betalen. Bij terugkomst een bon.

    Ik heb bezwaar aangetekend tegen deze boete want er werd gezegd dat ik niet op een gehandicapten parkeerplaats stond. Maar dat deze 1 plaats naar voren was. Er waren geen parkeerplaatsen dmv andere bestrating te zien.
    Dit was voor mijn gevoel dus niet te zien, ik had precies naast een bord geparkeerd dat aangaf een gehandicapten parkeerplaats te zijn.
    Ik ben bij de rechtbank geweest en het verweer van de ambtenaar van de gemeente was dat een gehandicapten parkeerplaats altijd met een rolstoel of kruis op de plaats was aangegeven. En dat een bord de situatie achter het bord aangeeft.

    Nu heb ik verschillende parkeerplaatsen bekeken waar het bord gehandicapten parkeerplaats bij staat de ene keer staat het bord aan het begin de andere keer aan het eind van een parkeerplaats. Dus niet voor het hele land dezelfde regels.

    Voor iemand van buiten den Haag is dit mijns inziens niet na te gaan en hierover staat ook niets in het verkeersregelement.
    Ik voel nog altijd dat ik ten onrechte deze boete heb moeten betalen.