column Ted van Essen

Columns

Sinds kort staat ook in MAX Magazine een column van mij. Eens in de 14 dagen, steeds naar aanleiding van een vraag van een lezer. Ik merk dat het tijdschrift goed wordt gelezen, want ik krijg veel reacties. Gelukkig zijn de meeste opmerkingen positief, maar helaas niet altijd.

Gordelroos

Mijn eerste column ging over een nieuw gordelroosvaccin. Dat bestaat al langer, maar was tot voor kort niet in Nederland verkrijgbaar. Gordelroos gaat gepaard met blaasjes in een bepaald gebied, niet alleen in de gordel. Die uitslag lijkt op waterpokken en wordt door hetzelfde ‘herpes zoster’ virus veroorzaakt. De meeste kinderen krijgen wel waterpokken en na genezing blijft het virus in het lijf achter. Als de weerstand afneemt veroorzaakt dat vaak gordelroos. Dat treft vooral ouderen en is nogal pijnlijk.

Zenuwpijn

Die blaasjes bij gordelroos verdwijnen vaak na enkele weken, maar de pijn kan lang aanhouden, is soms zelfs blijvend. Die aanhoudende zenuwpijn, postherpetische neuralgie geheten, kan je leven flink vergallen. Dat is de reden dat veel mensen die de ziekte kennen, die gordelroos graag willen voorkomen en zo’n vaccin doet dat. Helaas wordt het niet vergoed door de zorgverzekering, en het is ook knap prijzig (tegen de 400 euro voor de benodigde 2 injecties).

Voorkomen

Vrijwel alle reacties op die column gingen over die zenuwpijn. Iedereen hoopte dat er eindelijk een remedie was gevonden voor die klacht, maar helaas is dat niet zo. Zo’n vaccin kan gordelroos voorkomen, maar als de blaasjes er al zijn, helpt het niet meer. Ik snap dat misverstand wel, want zenuwpijnen zijn berucht moeilijk om te bestrijden. Gordelroos wordt niet voor niets wel ‘de gesel Gods’ genoemd.

Hielspoor

Afgelopen week schreef ik naar aanleiding van een andere vraag een column over hielspoorklachten. Dat is pijn onder de hiel, door te hoge spanning in de peesplaat die de voet aanspant. Bij overbelasting door veel lopen, verkeerde schoenen of overgewicht, kun je die pijn krijgen en ook dat kan weer lang duren. Er bestaat eigenlijk geen goede behandeling voor en dan zie ja vaak dat er heel veel verschillende behandelingen worden aangeprezen. Als er echt één goede therapie zou zijn, zouden die andere adviezen wel verdwijnen.

Schuursponjes

Veel lezers lieten mij weten welke behandeling bij hen had geholpen. Dat varieerde van zooltjes, fysiotherapie, homeopathie, oefeningen, injecties, bestraling, tot bijgeknipte vloerbedekking of schuursponsjes in de schoen. Ook werd vaak de zogenaamde ‘shockwave’ behandeling genoemd, waarbij met geluidsgolven het kalk in de hielspoor op een nogal pijnlijke manier wordt weggetrild. Iedereen was erg tevreden met zijn eigen succesvolle behandeling, maar het wetenschappelijk bewijs voor al die behandelingen is vaak gering. Men reageerde soms zelfs boos, omdat ik hun behandeling niet had aangeprezen.

De tijd heelt alle wonden?

Klachten door overbelasting van het bewegingsapparaat verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd. Dan maakt het dus niet uit welke behandeling je probeert en lijkt de laatste behandeling voordat de klachten verdwijnen het beste te werken. Dat geldt niet altijd voor zenuwpijn. Daarvoor is voorkomen beter dan genezen. Maar geldt dat niet altijd?

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Ariette says:

  Gordelroos.
  Zo’n jaar of twee geleden kreeg ik gordelroos. Pijn, pijn, pijn. Van de huisarts kreeg ik te horen:
  “Neem maar paracetamol en gewoon uitzieken”. De pijn was echter té hevig. Ik heb contact opgenomen met een acupuncturist en gevraagd of hij mij kon helpen. Acupunctuur heeft met zenuwen te maken en gordelroos is een zenuwpijn. Op mijn vraag antwoordde de acupuncturist dat hij veel voor me kon betekenen.
  De eerste behandeling sloeg al aan! Een “doof” gevoel was het resultaat, maar géén pijn meer! In totaal heb ik drie behandelingen gehad. Het “dove” gevoel verdween en na de behandelingen knapte ik snel weer op. Geweldig!

  1. Dokter Ted says:

   Fijn dat de acupunctuur bij u goed geholpen heeft. Gelukkig gaat de pijn ook vaak vanzelf over, maar bij ongeveer 10% niet. Daarom lijkt voorkomen beter dan genezen…

 2. Omajiet says:

  Hielspoor
  Zo’n 25 jaar geleden veel last van hielspoor.. Eerst mee doorgelopen, zo van GAAT WEL OVER. Het ging dus niet over. Van alles geprobeerd, zooltjes, fysiotherapie, En toen spuiten, vreselijk maar op het moment dat de naald uit de voet ging was ik de pijn kwijt. Helaas duurde de euforie maar drie maanden. Terug naar de huisarts voor weer een spuit. Tanden op elkaar en ik kon weer 3 maanden door. Helaas mochten die spuiten maar 3 keer. Toen hoorde ik van iemand die er aan geopereerd was. En ik dacht als jij dat kunt, kan ik dat ook. Naar de kliniek, en ja ze wilden me helpen. Alles goed gegaan. Na 6 weken weer aan het werk. Ik had een staand beroep. Wat schetst mijn verbazing…op de eerste werkdag voelde ik hetzelfde probleem aan de andere voet, op precies dezelfde plaats. DAT KAN NIET WAAR ZIJN! Was dus wel waar. Toen heb ik het hele traject van alles uitproberen overgeslagen en heb meteen een verwijzing gevraagd voor de specialist. Deze gaf groen licht en tussen kerst en oud en nieuw ben ik weer geopereerd. na een voorspoedig herstel ben ik nu na ruim 30 jaar nog steeds pijnvrij. Onlangs heb ik mijn 30-jarig aan de lopende band staan jubileum gevierd. Eind goed al goed.
  Helaas worden deze operaties niet meer gedaan. Maar ik was er goed mee geholpen.