roerige start

Column Elles de Bruin: Roerige start

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: 2021 kent een roerige start voor Elles.

Vriend met corona

Dit nieuwe jaar begint voor mij zeer roerig. Zoonlief heeft Oud en Nieuw gevierd in kleine kring, maar een van zijn vrienden wordt 2 dagen erna flink ziek en zal zich de volgende dag laten testen. Maar wat moeten we doen? Moet onze zoon, die trouwens geen klachten heeft, in quarantaine? GGD gebeld. Die reageert redelijk onderkoeld. “Nee hoor, als uw zoon geen klachten heeft, hoeft hij niet in quarantaine.” Er zat ongeveer 48 uur tussen het laatste contact met de vriend (Nieuwjaarsnacht) en het moment dat de jongen klachten kreeg. Even afwachten dus.

Dit zegt de GGD

Een paar uur later komt het bericht dat de vriend zijn eten niet meer goed proeft. Help! Misschien toch corona? Mijn zoon toch maar naar zijn kamer gestuurd. Eten en drinken voor de deur. Andere wc gebruiken? Mogen de poezen bij hem op de kamer? Moeten we alles schoonmaken? Volgende dag ben ik jarig. Mijn dochter, die op kamers woont, komt gezellig mee eten. Maar kan dat eigenlijk wel? Weer de GGD gebeld. “Neemt u maar niet het risico. Als de vriend van uw zoon toch corona blijkt te hebben en u bent in aanraking geweest met uw zoon, dan kunt u het ook hebben. En uw man ook. U bent nog niet ziek, maar dat kan nog komen. Koop ontsmettingsdoekjes en maak alles in huis goed schoon.”

Ander bericht

Help, denk ik opnieuw. Ik heb de borden en het dienblad aangeraakt die van mijn zoons kamer kwamen. Snel handen wassen. Dan belt mijn dochter. Zij heeft de GGD gebeld in haar woonplaats Amsterdam. Die zeggen: “Als je anderhalve meter afstand houdt, kun je best naar je jarige moeder.” Pff, wat moeten we nu? Naar welke GGD-beambte moeten we luisteren?

Verschillende adviezen

Uiteindelijk blaas ik het etentje af. Ik wil geen enkel risico nemen. De vriend van mijn zoon heeft overigens wel/niet corona. Herkent u deze verschillende adviezen van de GGD omtrent corona? We horen het graag van u. Mailen kan naar meldpunt@max.nl.

MAX Meldpunt, nieuw seizoen vanaf vrijdag 15 januari om 19.15 uur op NPO 2

Geef een reactie