Bent u op reis verzekerd voor medische kosten?

Stel: u bent op vakantie in uw favoriete vakantieland en u wordt ziek. U wordt naar een plaatselijke kliniek vervoerd waar u wordt behandeld. Krijgt u dan uw ziektekosten volledig vergoed?

Dat is in de meeste gevallen maar zeer de vraag. Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden op grond van de verplichte basisverzekering spoedeisende medische zorg conform Nederlands tarief. Als de werkelijke kosten hoger uitvallen, betaalt u het verschil vaak zelf.

Aanvullend verzekeren

Daar komt bij dat je in het buitenland bent overgeleverd aan de behandelmethoden die in dat vakantieland gebruikelijk zijn. Deze kunnen soms behoorlijk verschillen van de behandeling die in Nederland gebruikelijk is. Dat laatste vormt wel het uitgangspunt voor de Nederlandse zorgverzekeraar. Een aanvullende ziektekostenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Een aanvullende zorgverzekering volstaat echter niet in alle gevallen. Dat komt omdat er grote verschillen zitten in de kosten van medische behandelingen. Sommige verzekeringen dekken hooguit tot 2 keer het Nederlandse tarief, maar in bijvoorbeeld de VS zijn de kosten voor een behandeling soms duizenden euro’s hoger dan in Nederland.

Gebroken been

Bovendien vergoedt de aanvullende zorgverzekering normaal alleen repatriëring als dat medisch noodzakelijk is. Stel u bent op vakantie in uw favoriete vakantieland en u wordt ziek. U wordt naar een plaatselijke kliniek vervoerd waar u wordt behandeld. Krijgt u dan uw ziektekosten volledig vergoed? Bijvoorbeeld als de medische zorg in het vakantieland onder de maat is.

Krijgt u tijdens uw vakantie een gebroken been? Dan heeft u geen medisch probleem maar een vervoersprobleem en keert de aanvullende zorgverzekering niet uit. U betaalt de kosten dan zelf. U moet dan al snel rekening houden met 1000 euro of meer. Het kan daarom verstandig zijn om naast een aanvullende zorgverzekering ook een reisverzekering te hebben, met de module ‘medische kosten’. Hierin zijn vervoerskosten veel ruimer gedekt.

Tips

  • Voorkom teleurstellingen achteraf. Kijk daarom altijd eerst in de polisvoorwaarden!
  • Wilt u dubbele dekking en dus overbodige kosten voorkomen, sluit de zorg- en de reisverzekering dan af bij dezelfde verzekeraar.
  • Zet belangrijke telefoonnummers, zoals van de alarmcentrale en het Nederlandse consulaat, voordat u op reis gaat in uw telefoon. Dan heeft u deze snel bij de hand in geval van nood.
  • Bewaar alle bonnetjes en rekeningen. Vraag ter plaatse om een medisch rapport. Achteraf is dat vaak heel lastig te krijgen. De alarmcentrale kan het rapport vaak gebruiken om advies uit te brengen.
  • Vraag met zichtbaar letsel de arts om een Fit-to-Fly-verklaring als u terug naar huis moet. Dat voorkomt dat luchtvaartmaatschappijen kunnen weigeren u mee te nemen.

Geef een reactie