annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering keert niet altijd uit

Daar zit niemand op te wachten: een ongeval tijdens een vakantie in het buitenland. Wie denkt voor de gemiste vakantiedagen een beroep te kunnen doen op zijn annuleringsverzekering, komt soms bedrogen uit.

Afgelopen herfst ging mevrouw Odinot voor 2 weken op vakantie naar Turkije. De eerste dagen waren heerlijk, maar op dag 4 sloeg het noodlot toe. Ze struikelde over een stoeptegel en verbrijzelde daarbij haar pols. Gevolg: één nacht ziekenhuis, bijna elke dag terug voor controle en wondverzorging, en veel pijnstillers. Kortom, haar vakantie was in duigen gevallen. Mevrouw Odinot wilde het liefste het eerste vliegtuig naar huis nemen. Dat kon niet, omdat het ziekenhuis geen ‘fit-to-fly’-verklaring wilde afgeven. Ze zat dus gevangen op haar vakantieadres.

‘Kleine ongemakken’

Nu had die vakantie ook nog eens een lieve duit gekost: 1.600 euro. Eenmaal thuis – pas op de oorspronkelijk geplande datum was mevrouw eindelijk ‘fit-to-fly’ – diende mevrouw een claim in bij haar annuleringsverzekeraar. De verzekeraar reageerde opmerkelijk: “Door een gebroken pols genoot u niet van uw vakantie. Wij vergoeden uw vakantiedagen daarom niet.” Ondertussen bleek dat het letsel van mevrouw nog ernstiger was dan gedacht, omdat zich een dystrofie had ontwikkeld. Ze meldde dit bij de verzekeraar. Deze bleef echter onverbiddelijk: “Soms kunt u door ziekte of een ongeval enkele dagen niet van uw vakantie genieten. Bijvoorbeeld door buikklachten, griep, zonneallergie of een verstuiking. Uw vakantie loopt dan anders dan gedacht. Dit zijn kleine ongemakken die wij niet verzekeren.” Verbaasd en verontwaardigd belde mevrouw Odinot naar ons spreekuur.

Veelvoorkomend probleem

Het probleem van mevrouw Odinot komt veel voor. De annuleringsverzekering geeft na een ongeval alleen dekking voor de duur dat de verzekerde ter plaatse in het ziekenhuis ligt én in het geval dat de verzekerde om medische redenen daadwerkelijk terugkeert naar huis. Dat mevrouw Odinot om medische redenen juist niet kón terugkeren naar huis, valt volgens de polisvoorwaarden inderdaad niet onder de dekking. Nu zijn polisvoorwaarden één ding. Een goede bejegening van de eigen klanten is echter minstens zo belangrijk. Dat was er hier duidelijk bij ingeschoten, door mevrouw Odinot haar blijvende letsel te vergelijken met een buikgriepje. We confronteerden de verzekeraar met deze schadeafhandeling. Daar schrokken ze van. Uit coulance krijgt mevrouw Odinot daarom alsnog de reissom vanaf de dag van het ongeval vergoed. Toch bijna 1.100 euro. Daarvan gaat ze komende lente op vakantie. Ze zal goed uitkijken voor losliggende stoeptegels.

Tip

De annuleringsverzekering dekt alleen die gevallen die de verzekeraar zelf in de polisvoorwaarden heeft benoemd. Veel situaties zijn dus niet verzekerd.

Let op: Ziekte en overlijden van dierbare vrienden vallen normaal niét onder de dekking. Ziekte en overlijden van naaste familieleden en overlijden van grotere huisdieren wel.

Geef een reactie