technologie

Angst voor technologie

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles denkt na over slimme technologie.

Keerzijde

Vorige week keek ik met een deel van mijn gezin naar de documentaire The Social Dilemma op Netflix. Daarin waarschuwen oud-medewerkers van onder meer Facebook, YouTube en Instagram voor de schadelijke gevolgen van sociale media.

In de film vertellen zij dat deze apps zo zijn ontwikkeld, dat we er niet meer buiten kunnen. We raken verslaafd aan de likes en zijn amper nog in staat er afstand van te nemen. Eén van de geïnterviewden zegt dat hij zijn kinderen verbiedt op sociale media te gaan. Technologie lijkt ons leven steeds meer te beïnvloeden, en niet altijd ten goede.

Algoritmes

Daarnaast komt in de documentaire aan de orde dat door de zogenoemde algoritmes waarvan gebruikt wordt gemaakt, precies wordt uitgeplozen wat de gebruiker interessant vindt. Zoek je op YouTube naar bijvoorbeeld de negatieve kanten van een vaccin voor corona, kan het zomaar gebeuren dat je in 3 kliks op een filmpje over complottheorieën belandt, waarin staat dat corona is ontstaan door 5G-zendmasten.

Ook de informatie die we tot ons nemen, lijkt steeds vaker door technologie beïnvloed te worden. De film heeft mij aan het denken gezet. Er volgde een felle discussie met mijn kinderen en ook met de redactie van Meldpunt.

Slimme tv

Natuurlijk heeft technologie ons heel veel moois gebracht, maar er is een keerzijde waar we ons in ieder geval bewust van moeten zijn. Zo ontvingen we op de redactie een mail van een vrouw die zich zorgen maakt over haar slimme tv met spraakfunctie. Voordat ze die kon gebruiken, moest ze toestemming geven dat haar stemgeluid voor analyse in Zuid-Korea kon worden gebruikt. Deze mevrouw vraagt zich af of ze dat wel moet doen, omdat ze bang is dat ze afgeluisterd kan worden en allerlei informatie van haar wordt verzameld voor oneigenlijk gebruik.

Maakt u zich ook zorgen over de negatieve kanten van het gebruik van technologie (internet, sociale media, slimme tv’s, smartphones)? Of juist niet? Laat het ons weten, via ​meldpunt@omroepmax.nl.

Meldpunt, elke vrijdag rond 19.20 op NPO 2.

Geef een reactie