bureau van de Koning

Aan het bureau van de Koning

Koning Willem-Alexander is al weer bijna 5 jaar Koning. In korte tijd is veel aan het hof veranderd. Maar niet alle verandering is noodzakelijk of zelfs wenselijk. Zo heeft de erfelijke monarchie er baat bij tradities in ere te houden, want het Huis Oranje-Nassau staat al eeuwen garant voor stabiliteit en continuïteit. Maar de Koning is méér dan het symbool van nationale eenheid. Hij is ook iemand met een ambt, met werk dat gedaan moet worden. Als ‘gewone’ Nederlanders maken wij alleen kennis met de publieke activiteiten van de Koning, de glorie en de glamour. Maar wat ziet de Koning als hij aan zijn bureau zit en om zich heen kijkt?

Koninklijke iPad

Koningin Beatrix was duidelijk een vorstin van de oude stempel. Op háár bureau in de paleizen Huis ten Bosch en Noordeinde, kon geen laptop worden aangetroffen. Uiteraard beschikten haar medewerkers wel over een pc, maar de voormalige koningin was geworteld in een andere tijd en kon tot op het laatst op een andere wijze werken. Koning Willem-Alexander is een man van deze tijd en dus prijkt op zijn bureau de IPad die hij altijd bij zich heeft, ook tijdens reizen in het buitenland. Strikt genomen heeft hij daar geen bureau voor nodig. Maar een Koning is een Koning, ook als hij werkt. En dus staat in zijn werkkamer op Paleis Noordeinde een groot bureau, in de vorm van een rond blad op een centrale, kloeke stam. De vormgeving en de diepbruine kleur van het hout voegt zich goed bij de vroeg-19de-eeuwse betimmeringen van het vertrek. Voor het tekenen van wetten gebruikt de vorst een pen die bij het zilveren inktstel ligt dat nog uit oud Oranjebezit stamt. Ook de wetten die koning Willem-Alexander tijdens zijn verblijf in het buitenland digitaal tekent, worden bij thuiskomst als nog in papieren versie met pen van zijn handtekening voorzien.

Familiefoto’s

En welke trotse echtgenoot en vader heeft geen persoonlijke accessoires staan op zijn werkblad? De Koning maakt tenslotte geen gebruik van een flexplek. En dus staan er rijen ingelijste foto’s van familieleden. Wat opvalt is de plechtige uitstraling van die portretten; een mooi portret van koningin Máxima in gala en met diadeem. Ook en foto van de ouders van de vorst, koningin Beatrix en prins Claus, staat op het bureau. Het voormalige koninklijk paar poseert op de trap in de Vestibule van Huis ten Bosch, maar ook nu weer zijn beiden in gala en getooid met hun onderscheidingen. Ook heel plechtig is de foto van de eedsaflegging van de koning in de Nieuwe Kerk, op 30 april 2013. Het kan niet anders, of de Koning heeft -terecht-  dit moment waarop hij trouw zwoer aan de grondwet, als heel indringend ervaren. Sinds die dag is er veel veranderd voor het gezin van villa Eikenhorst. Maar daarbij werkt die foto die tijdens de inhuldiging werd gemaakt als een spiegel: op deze wijze herinnert de Koning zich aan de belofte de grondwet te zullen onderhouden en handhaven. Maar er staan ook meerdere portretfoto’s van de 3 prinsessen. Ze poseren weliswaar, maar de sfeer is ongedwongen.

Willem, face to face

De werkkamer van de Koning op Paleis Noordeinde, die oorspronkelijke was bedoeld als belangrijk logeervertrek en later weer als slaapkamer van koning Willem I, is niet rijkelijk voorzien van schilderijen of meubelen. Van zijn moeder nam de Koning het eigentijdse zitje over. Maar ook het manshoge portret van Willem van Oranje is op zijn plaats gebleven. Willem-Alexander stamt weliswaar in rechte lijn niet al van onze ‘Vader des Vaderlands’, maar toch is prins Willem I de stamvader van ons koningshuis. Hij heeft aan het begin gestaan van de opstand tegen de Spaanse overheersers, stond gelijke rechten voor van alle gelovigen, rooms-katholiek èn protestants, en gaf uiteindelijk zijn leven voor de vaderlandse zaak. Zijn achterkleinzoon koning-stadhouder Willem III stierf kinderloos, zodat de lijn van erfopvolging over ging op de Friese Nassaus. Maar waar ook koningin Wilhelmina en koningin Beatrix zich omringde met portretten van Willem van Oranje, ook koning Willem-Alexander kiest ervoor vanaf zijn werkplek oog in oog te staan met zijn grote voorganger!

Geef een reactie