Harira van Mounir Toub

Mounir heeft een leuk nieuwtje. Vanaf half april 2018 presenteert hij Mounirs Kookschool. Een programma waarin 8 kandidaten een carrière switch willen maken. Het is niet echt een afvalrace, maar de beste kok krijgt wel ergens een baan in de keuken. In Tijd voor MAX maakt Mounir harira. Dat is een Marokkaanse kikkererwten-tomatensoep.

Ingrediënten:

  • 100 gram kikkererwten
  • 1/2 deciliter olijfolie
  • 100 gram runderpoulet
  • 1 witte ui
  • 1⁄4 bosje bladpeterselie
  • 1⁄4 bosje koriander
  • 1⁄2 bosje selderij
  • 3 pommodori tomaten
  • 1 liter water
  • 50 gram groene linzen
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1⁄2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • paar saffraandraadjes
  • 50 gram vermicelli
  • 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze:

Overgiet de rauwe kikkererwten met heet water en laat circa 4 uur zo staan. Spoel de kikkererwten af.

Pak de geweekte kikkererwten tussen duim en wijsvinger en knijp een klein beetje zodat het velletje verwijderd wordt. Gooi de velletjes weg.

Pel de uien en was en droog de kruiden.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen.

Maal in een keukenmachine de tomaten, uien, bladpeterselie, koriander en selderij fijn.

Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak het vlees bruin. Voeg de gemalen tomaten en kruiden toe aan het gebakken vlees. Bak 2 minuten mee, voeg het water toe en breng aan de kook. Voeg de linzen, kikkererwten en specerijen toe en breng het geheel weer zachtjes aan de kook. Laat minimaal 1 uur garen. Wanneer de kikkererwten en het vlees na circa 1 uur gaar zijn, voegt u onder voortdurend roeren de vermicelli toe.

Maak van de bloem en een beetje koud water een papje (dit noemen we in de keuken ook wel ‘dikke Willem’) en voeg dit al roerend toe aan de soep voor de binding.

Laat de soep zeker 4 minuten koken onder voortdurend roeren zodat de harira bindt. Serveer de soep met lekker veel vulling door van onderuit te scheppen.

(Bron: Mounir Toub)

Geef een reactie