Bak mee met MAX: kano’s en rondo’s
Publicatiedatum: 5 september 2025
Wie van spijs houdt kan zijn hart bij deze kano’s en rondo’s ophalen. Een lekker koekje voor bij een kop koffie of thee. De kano is langwerpig van vorm en de rondo, de naam zegt het al, is rond. Robèrt maakt 6 stuks.
Ingrediënten voor 6 stuks:
- 110 gram koude boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 citroen
- snufje zout
- 100 gram tarwebloem (T55)
- 5 gram bakpoeder
- 300 gram amandelspijs
- 30 gram zachte boter
- 6 blanke amandelen
Extra nodig:
- bloem om te bestuiven
- gesmolten boter om in te vetten
- losgeklopte eidooier om te bestrijken
- 6 kanoringen of rondoringen (of 3 van beide)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.
Kluts het ei in een kom. Meng de boter, de basterdsuiker, een klein scheutje ei, rasp van een halve citroen en het zout in de keukenmachine. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en draai alles tot een homogeen deeg. Doe de deegtest: als je een stukje deeg tot een pilletje kunt rollen en dit pilletje kunt buigen zonder dat het breekt, is het deeg voldoende gekneed.
Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot 3-4 mm dikte. Verplaats het deeg op een plaat en zet circa 5 minuten in de vriezer. Steek vervolgens met een kanoring en/of rondoring 6 plakjes deeg uit. Vet de binnenkant van alle kanoringen lichtjes in met gesmolten boter. Steek met iedere ring een plakje uit het resterende deeg en leg – met de ring er nog omheen – op de bakplaat.
Meng de amandelspijs met de zachte boter en rasp er de rest van de citroenschil boven. Voeg eventueel een scheutje ei toe; de spijs moet ‘stevig spuitbaar’ zijn.
Vul de spuitzak met spijs, knip er een puntje van af en spuit een royale laag amandelspijs in het midden van de plakjes deeg in de kanoringen; houd circa 5 mm van de rand vrij. Bestrijk de 6 plakjes lichtjes met losgeklopte eidooier. Leg met de afgestreken kant naar boven op de amandelspijs in de kanoringen; aandrukken hoeft niet. Doe de amandeltjes in een kommetje en bestrijk aan alle kanten met eistrijksel. Decoreer iedere kano met een amandel.
Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C en bak de kano’s in 15 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na het bakken direct de kanoringen. Laat afkoelen op een rooster.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.15 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



