Ouderen extra vatbaar voor de listeriabacterie, hier zit het in
Publicatiedatum: 20 augustus 2025
Van de listeriabacterie kunnen sommige mensen behoorlijk ziek worden. Wat is het voor bacterie, waarom is het ineens zoveel in het nieuws en waar zit de bacterie in? We vertellen het u in dit artikel.
Wat is de listeriabacterie?
De listeriabacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Er zijn meerdere soorten listeria, maar van eentje kunnen we ziek worden. Dat is Listeria monocytogenes. Over het algemeen is de kans klein dat iemand hier ziek van wordt. De kans is wel groter voor ouderen, mensen met een verminderde afweer en zwangere vrouwen. Het kan tot wel 90 dagen duren voor iemand ziek wordt door deze bacterie.
Waarom is de listeriabacterie nu ineens in het nieuws?
De bacterie is in augustus 2025 in het nieuws, omdat in Frankrijk meerdere mensen ziek zijn geworden en zelfs 2 mensen zijn overleden. Dit nadat ze besmette Franse kaas hebben gegeten van een specifieke leverancier. Inmiddels is ook 1 Nederlander ziek geworden door de listeriabacterie. Die persoon heeft ook een zachte kaas uit Frankrijk gegeten. Jaarlijks zijn er ongeveer 70 tot 100 listeriabesmettingen in Nederland bekend. De betreffende kazen zijn inmiddels uit de Franse supermarkten gehaald en er zijn terugroepacties voor verkochte kazen.
Waar kan de listeriabacterie allemaal in zitten?
De listeriabacterie zit vooral in producten die gemaakt zijn van rauwe ingrediënten. Denk dan aan zachte kazen van rauwe melk, zoals camembert en geitenkaas. Maar ook voorverpakte gerookte vis en voorverpakte vleeswaren kunnen deze bacterie bevatten. Gekoelde paté, hotdogs, rauwe paddenstoelen, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades zijn ook gevoelig voor de bacterie.
Welke klachten kunt u krijgen?
De klachten van listeria zijn het best te omschrijven als een gevoel alsof u griep krijgt. Met daarbij koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree. Die klachten kunnen tot 90 dagen na het eten van besmet voedsel komen. Wanneer is het verstandig om de dokter te bellen? Wanneer u bloed en slijm in de ontlasting heeft of naast diarree ook koorts heeft. Wanneer u veel moet overgeven of uitdrogingsverschijnselen heeft, is het ook slim om te bellen.
Wat kunt u zelf doen om niet besmet te worden met listeria?
Helaas is listeria niet te proeven of te ruiken, maar u kunt er natuurlijk voor kiezen om de genoemde producten niet meer te eten. Dan zit u sowieso veilig. Maar wat als u het erg lekker vindt? De listeriabacterie overleeft niet boven de 75 graden. Wilt u een mogelijke besmetting dus voorkomen, verhit dan het product goed door. Geitenkaas of camembert uit de oven is ook heerlijk. Daarnaast is het belangrijk om de koelkast op maximaal 4 graden te zetten. Bewaar hier de genoemde producten op de onderste plank. Zet ze ook zo snel mogelijk terug na het eten.

Voor ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem gelden nog extra adviezen. Eet de genoemde producten alleen als ze goed verhit zijn. Let ook op met rauwe vis zoals in sushi en rauwe schaal- en schelpdieren.
Gepasteuriseerde kazen zijn wel veilig om te eten. Net zoals kwark, cottage cheese, smeerkaas en hüttenkäse.
(Bron: Nu.nl, AD.nl, ANP, Europese gezondheidsdienst. Foto: Shutterstock)



